Eraserhead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eraserhead
Original filmplakat for Eraserhead
Generell informasjon
SjangerDrama/Grøsser
Utgivelsesår1977
Lengde89 min.
SpråkEngelsk
AldersgrenseFilmen har aldri blitt utgitt i Norge, så den har ingen norsk aldersgrende. (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Lynch
ProdusentDavid Lynch
ManusforfatterDavid Lynch
MusikkDavid Lynch
SjeffotografHerbert Cardwell Frederick Elmes
KlippDavid Lynch
Foran kamera
MedvirkendeJack Nance

Charlotte Stewart

Allen Joseph

Jeanne Bates

Judith Anna Roberts

Laurel Near
Annen informasjon
Budsjettanslått 10 000 dollar
Eksterne lenker

Eraserhead er en amerikansk film fra 1977 regissert av David Lynch.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmens handling utspiller seg i en mørk og trist by, hvor landskapet domineres av industri. Henry Spencer (Jack Nance) blir invitert til kjærestens (Charlotte Stewart) familie på middag. Under middagsselskapet får Henry vite at han er blitt far. Foreldrene (Allen Josepher og Jeanne Bates) blir svært sinte, ettersom barnet er født utenfor ekteskap. Han får i tillegg høre at barnet er alvorlig funksjonshemmet. Det er et misfoster og ligner ikke på et menneske i det hele tatt.

Kjæresten og det nyfødte barnet flytter inn hos Henry, men på grunn av barnets forferdelige skriking og sutring, orker ikke kjæresten være der lengre. Hun flykter umiddelbart ut fra leiligheten, mens Henry må sitte og passe barnet alene.

Utover natten oppdager Henry at det bor en kvinne (Laurel Near) i radiatoren hans. Kvinnen er en slags ballettdanserinne med store svulster på begge kinnene. Samtidig oppstår en rekke andre surrealistiske sekvenser med både ham, danserinnen og barnet.

Fakta[rediger | rediger kilde]

Eraserhead var den første langfilmen til David Lynch, som var filmstudent på denne tiden. Det tok hele fem år å spille den inn, fordi budsjettet var veldig lavt, og innspillingen foregikk bare når Lynch hadde råd. (Han arbeidet som avisbud under innspillingen.)

Som mange andre av filmene til Lynch, er Eraserhead en eksperimentell og surrealistisk film. Den er ofte omtalt som det særeste som har kommet fra Lynchs hender. Handlingen har ingen stor betydning, og dialog forekommer nesten ikke. (Manuset besto av bare 21 sider; mindre enn halvparten av det som er normalt.)

Det er en mørk film som beskriver angsten over et farskap i marerittaktige og surrealistiske scener. Filmproduksjonen foregikk samtidig som Lynch fikk sitt første barn, men Lynch har benektet at dette hadde noen sammenheng med temaet i filmen. Han har også nektet å fortelle hvordan han lagde det deformerte barnet.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Eraserhead fikk møte hard motstand fra kritikere til å begynne med, men ble raskt en kultfilm da den ble vist på større kinoer i USA. Regissører så ulike som Mel Brooks og Stanley Kubrick, har omfavnet filmen og hyllet den som et mesterverk. Brooks sørget for at Lynch fikk lage sin neste film under mer profesjonelle omstendigheter i England. Resultatet ble den mindre eksperimentelle, men like hyllede Elefantmannen (1980)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]