Swiss Army Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Swiss Army Man
Generell informasjon
SjangerKomedie-film
Utgivelsesår2016
Prod.landUSA
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDaniels
ProdusentLawrence Inglee
Jonathan Wang
ManusforfatterDaniel Kwan
MusikkAndy Hull
Robert McDowell
Foran kamera
Hovedrolle(r)Paul Dano
Daniel Radcliffe
Mary Elizabeth Winstead
Annen informasjon
Prod.selskapAstrakan Films AB
Premiere22. januar 2016
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Swiss Army Man er en amerikansk komedie-film fra 2016 som ble regissert av Daniel Scheinert og Daniel Kwan. Hovedrollene spilles av Paul Dano, Daniel Radcliffe, og Mary Elizabeth Winstead. Filmen hadde premiere under Sundance filmfestival i januar 2016.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hank Thompson, en mann strandet på en øde øy, er på nippet til å begi selvmord når han oppdager et lik som har skylt opp på stranden. Han forsøker å gjenopplive den døde personen, men liket forvirrer ham med sin uopphørlige flatulens. Mens tidevannet begynner å vaske liket bort, ser Hank på at fisene driver liket rundt på vannet. Hank setter seg umiddelbart opp på liket og kjører den over havet som en vannscooter, og kommer frem til fastlandet - men fremdeles langt fra sivilisasjonen. Den natten gjemmer de seg i en hule på grunn av regnvær, og neste morgen innser Hank at liket har enda en kraft: den kan brukes som en brønn for en tilsynelatende uendelig kilde med rent drikkevann.

Liket begynner også en langsom overgang til å kommunisere og bli mer menneskelig, og tar i bruk navnet Manny. Hank og Manny fortsetter ferden deres, og bruker Mannys ereksjoner (drevet av et magasin med badedrakt-modeller de har funnet) som kompass. Manny har glemt alt om sitt tidligere liv, og Hank forsøker å lære ham ulike begreper om livet. Men Mannys barnlige og skamløse tolkninger av disse begrepene kommer i konflikt med det Hank anser som sosialt akseptabel oppførsel. I løpet av reisen går de blant annet på restaurant, på kino og på fest. Men underveis begynner Hank å tro at Manny er forelsket i en kvinne som heter Sarah, som reiser med bussen alene hver dag.

I virkeligheten er Hank som har blitt veldig forelsket i Sarah, etter å ha sett henne sitte på bussen hver dag. Men han er alt for redd for å snakke med henne. Han har et fotografi av henne som han tok i hemmelighet mens han var på bussen, som han bruker som bakgrunnsbilde på telefonen sin. Han følger henne på sosiale medier, hvor han kan se at Sarah er lykkelig gift med en annen mann - og har et barn. Manny snakker med Sarahs datter, Crissie, og tror at hun skal bli imponert når han demonstrerer de merkelige kreftene sine. Men han skremmer henne utilsiktet med kompass-ereksjonen sin, som Hank raskt slår ned.

Men Sarah kontakter politiet ved synet av Hank og Manny, som nok en gang er et livløst lik. Faren til Hank dukker også opp, men tar feil av Mannys lik for Hank når ambulanse-personellet blir bedt om å bekrefte identiteten hans. Hank stikker av med Mannys kropp. Men både politiet, Sarah, ektemannen hennes og datteren deres, en reporter og en kameramann, samt faren til Hank følger etter ham til en strand. Men Manny begynner plutselig å fise voldsomt. Til alles sjokk og skrekk flyter Manny tilbake på havet og forsvinner raskt bort, drevet av sin egen luft i magen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Paul Dano som Hank Thompson
  • Daniel Radcliffe som Manny
  • Mary Elizabeth Winstead som Sarah Johnson
  • Timothy Eulich som Preston
  • Marika Casteel som reporter
  • Richard Gross som faren til Hank
  • Antonia Ribero som Crissie
  • Aaron Marshall som en politi-betjent
  • Andy Hull som en kamera-mann
  • Shane Carruth som en rettsmedisiner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]