Coca-Cola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Coca-Cola
Coca-Cola logo.svg
15-09-26-RalfR-WLC-0098 - Coca-Cola glass bottle (Germany).jpg
TypeCola
Opprinnelse USARediger på Wikidata
Introdusert8. mai 1886
Fabrikant The Coca-Cola CompanyRediger på Wikidata
Alkoholinnhold0%

Coca-Cola fabrikken. 8. januar 1941, Montréal, Canada.

Coca-Cola (også kjent som Coke i engelsktalende land) er en amerikansk brus av typen cola, produsert av The Coca-Cola Company i Atlanta i USA. Coca-Cola er som varemerke plassert på fjerdeplass på Forbes liste over Most valued brands.[1]

Drikken ble oppfunnet av apotekeren John Pemberton i 1886. I 1893 ble Coca-Cola registrert som varemerke, og drikken ble solgt på glass til 5 cent per stk. I 1887 solgte John Pemberton rettighetene til forretningsmannen Asa Griggs Candler, som grunnla Coca-Cola Corporation i 1892. Han hadde ikke andre valg enn å selge oppfinnelsen billig siden han ikke hadde penger til å masseprodusere den på egen hånd. Allerede året etter døde John Pemberton av magekreft, ukjent og uvitende om den fremtidige suksessen til sin oppfinnelse.

Selskapet produserer kun konsentratet til Coca-Cola, som selges til en rekke tapperier, restauranter og distributører over hele verden. Tapperiene, som har avtaler som sikrer dem eksklusivitet innen sitt område, produserer så det ferdige produktet og tapper det på bokser eller flasker fra konsentratet kombinert med vann og søtstoffer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Coca-Colas karakteristiske glassflaske

Coca-Cola ble oppfunnet i Atlanta, Georgia av John S. Pemberton den 8. mai i 1886, opprinnelig som en såkalt cocawine, en alkoholholdig drikk som kombinerte kokain og vin. Pemberton var inspirert av den formidable suksessen til den europeiske Vin Mariani, datidens mest populære cocawine.

I 1885 ble et alkoholforbud innført i Atlanta, der Coca-Cola holdt til, og Pemberton utviklet det vi kjenner som Coca-Cola. Navnet kommer fra drikkens ingredienser: kokablader fra Sør-Amerika og kolanøtter.

I 1888 ble det solgt tre versjoner av Coca-Cola av tre separate selskaper. Asa Griggs Chandler kjøpte en del av Pembertons selskap i 1887, og stiftet Coca-Cola Corporation i 1888. Samme år, mens han kjempet mot en avhengighet av morfin, solgte Pemberton rettighetene til tre andre forretningsmenn, nemlig J.C. Mayfield, A.O. Murphey og E.H. Bloodworth. Samtidig startet Pembertons sønn, Charley Pemberton, salg av sin egen versjon av produktet.

I et forsøk på å rydde opp i situasjonen erklærte John Pemberton at navnet Coca-Cola tilhørte sønnen Charley, men at de andre forretningsmennene fortsatt kunne benytte seg av oppskriften. Sommeren 1888 solgte Chandler sin versjon av produktet under navnene Yum Yum og Coke, men etter at salget sviktet, forsøkte han å gå rettens vei for å få rettighetene til navnet Coca-Cola. Han kjøpte angivelig også eksklusive rettigheter til oppskriften fra John Pemberton, Margaret Dozier og Woolfolk Walker, men i 1914 ble det avslørt at Doziers signatur var en forfalskning, og at Pembertons sannsynligvis også var falsk.

I 1892 startet Chandler et nytt selskap, The Coca-Cola Company, som er dagens rettighetshaver til Coca-Cola. Coca-Cola ble solgt på flaske første gang den 12. mars 1894, og bokser ble lansert i 1955. Den første tappingen på flaske fant sted i Vicksburg, Mississippi av Biedenharn Candy Company i 1891. Coca-Cola-flasken er blant verdens mest kjente emballasjer, og ble beskrevet av kunstneren Andy Warhol som århundrets designikon. Flasken ble introdusert tidlig på 1900-tallet for å hindre kopiering og imitasjoner.

Noen forskjellige Coca-Cola-sorter[rediger | rediger kilde]

Variant Kommentar
Coca-Cola Ordinær cola.
Coca-Cola Light Uten sukker. Søtningstoff aspartam[2] (en kort periode sukralose).
Coca-Cola light lemon "Coca-Cola light" med sitronsmak.
Coca-Cola light lime "Coca-Cola light" med limesmak.
Koffeinfri Coca-Cola light Uten sukker og koffein.
Coca-Cola lime Med limesmak (finnes ikke i Norge, men bl.a. i Sverige)
Cherry Coke Med kirsebærsmak (finnes i spesialbutikker i Norge)
Coca-Cola light Vanilla Med vaniljesmak (finnes på utvalgte Meny- og Ultra-butikker)
Coca-Cola C2 Lavere sukker- og kaloriinnhold. (finnes i spesialbutikker i Norge)
Coca-Cola Black Cherry Vanilla Med kirsebær- og vaniljesmak. (finnes i spesialbutikker i Norge)
Coca-Cola Zero Med smak av vanlig Coca-Cola, men uten sukker. Søtningstoff aspartam og Acesulfam K
Coca-Cola Orange Med appelsinsmak. Introdusert Juni 2007. Kun i Storbritannia.
Coca-Cola Life En variant med mindre sukker kombinert med Stevia.

Coca-Cola Zero er et produkt fra Coca-Cola Company. Drikken er en lavkalorivariant av Coca-Cola, søtnet med aspartam og Acesulfam K.

Coca Cola Zero 02.jpg

Drikken ble introdusert i USA i 2005, og ble distribuert og solgt på det norske markedet fra og med lørdag 30. september 2006[3] og full reklamelansering mandag 2. oktober 2006.[4]

Caffeine Free Coca-Cola light (eller oversatt til norsk: Koffeinfri Cola light), er en coladrikk uten sukker, som heller ikke er tilsatt noe koffein. Drikken ble lansert i USA allerede i 1983, men den kom ikke til Norge før sensommeren 2005.

Nærings- og koffeininnhold[rediger | rediger kilde]

Ca. 15 mg koffein per 100 ml[5]

per 100 g Energi Protein Karbohydrat Fett
Coca-Cola 181 kJ 0 g 10,7 g 0 g
Coca-Cola light 1 kJ 0 g 0 g 0 g

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]