John Pemberton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Pemberton
John Pemberton.jpg
Født8. juli 1809[1][2]Rediger på Wikidata
MitchellRediger på Wikidata
Død16. aug. 1889[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
AtlantaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Oppfinner, farmasøytisk industri, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Utdannet ved Wesleyan CollegeRediger på Wikidata
FarJames Clifford Pemberton[3]
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Linwood CemeteryRediger på Wikidata

John Stith Pemberton (født 8. januar 1831, død 16. august 1888) var en amerikansk farmasøyt, som er mest kjent for å være oppfinneren av Coca-Cola.

Han var utdannet både som lege og som farmasøyt og jobbet kontinuerlig med å utvikle nye medisiner, og hadde ved sin død i 1888 et meget stort antall nedskrevne eksperimenter. Pemberton var en apoteker som drømte om å oppfinne den perfekte medisinen og den perfekte leskedrikken samtidig. Pemberton var kavalerioffiser under den amerikanske borgerkrigen, og ble skadet i et slag i krigens siste fase, i delstaten Georgia.

I 1853 giftet han seg med Ann Eliza Clifford Lewis i Columbus, Georgia, og hun forble hans ektefelle til hans død i 1888. De fikk et barn sammen, Charles Ney Pemberton som ble født i 1854.

Drikken Coca-Cola utviklet han i løpet av vinteren 1885/1886, og selve smaken var et resultat av omfattende forbrukertesting i utsalgsstedet Jacob's Pharmacy i Atlanta. Det første glasset med Coca-Cola ble solgt den 8. mai 1886. Logoen og merkenavnet ble utviklet av Pembertons revisor Frank Robinson, som ble sentral i den senere driften av selskapet. Pemberton var før sin død i graverende dårlig form og sterkt avhengig av morfin, som han aktivt hadde brukt for å lette på smertene etter krigsskaden han pådro seg i den amerikanske borgerkrigen og døde i 1888 på grunn av magekreft, ukjent og uvitende om den fremtidige suksessen til sin oppfinnelse. Han er gravlagt på Linwood Cemetary i Columbus, Georgia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, oppført som John Stith Pemberton, GeneaStar person-ID pembertonjo[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som John Stith Pemberton, Find a Grave 5737, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)