John Pemberton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Stith Pemberton
John Pemberton.jpg
Født8. juli 1831[1]
Knoxville
Død16. august 1888[1] (57 år)
Atlanta
av Magekreft
Gravlagt Linwood Cemetery
Ektefelle Ann Eliza Clifford Lewis
ForeldreJames Clifford Pemberton og Martha Worsham Gent
Barn Charley Pemberton
Utdannet ved Wesleyan College
Beskjeftigelse lege og farmasøyt
Nasjonalitet USA

John Stith Pemberton (født 8. januar 1831, død 16. august 1888) var en amerikansk farmasøyt, som er mest kjent for å være oppfinneren av Coca-Cola.

Han var utdannet både som lege og som farmasøyt og jobbet kontinuerlig med å utvikle nye medisiner, og hadde ved sin død i 1888 et meget stort antall nedskrevne eksperimenter. Pemberton var en apoteker som drømte om å oppfinne den perfekte medisinen og den perfekte leskedrikken samtidig. Pemberton var kavalerioffiser under den amerikanske borgerkrigen, og ble skadet i et slag i krigens siste fase, i delstaten Georgia.

I 1853 giftet han seg med Ann Eliza Clifford Lewis i Columbus, Georgia, og hun forble hans ektefelle til hans død i 1888. De fikk et barn sammen, Charles Ney Pemberton som ble født i 1854.

Drikken Coca-Cola utviklet han i løpet av vinteren 1885/1886, og selve smaken var et resultat av omfattende forbrukertesting i utsalgsstedet Jacob's Pharmacy i Atlanta. Det første glasset med Coca-Cola ble solgt den 8. mai 1886. Logoen og merkenavnet ble utviklet av Pembertons revisor Frank Robinson, som ble sentral i den senere driften av selskapet. Pemberton var før hans død i graverende dårlig form og sterkt avhengig av morfin, som han aktivt hadde brukt for å lette på smertene etter krigsskaden han pådro seg i den amerikanske borgerkrigen og døde i 1888 på grunn av magekreft, ukjent og uvitende om den fremtidige suksessen til sin oppfinnelse. Han er gravlagt på Linwood Cemetary i Columbus, Georgia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, John Stith Pemberton, 5737

Kilder[rediger | rediger kilde]

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)