John Pemberton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Pemberton
John Pemberton.jpg
Født8. juli 1831[1][2]Rediger på Wikidata
MitchellRediger på Wikidata
Død16. aug. 1888[1][2]Rediger på Wikidata (57 år)
AtlantaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Oppfinner, farmasøytisk industri, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Utdannet ved Wesleyan CollegeRediger på Wikidata
Far James Clifford Pemberton[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Linwood CemeteryRediger på Wikidata

John Stith Pemberton (født 8. januar 1831, død 16. august 1888) var en amerikansk farmasøyt, som er mest kjent for å være oppfinneren av Coca-Cola.

Han var utdannet både som lege og som farmasøyt og jobbet kontinuerlig med å utvikle nye medisiner, og hadde ved sin død i 1888 et meget stort antall nedskrevne eksperimenter. Pemberton var en apoteker som drømte om å oppfinne den perfekte medisinen og den perfekte leskedrikken samtidig. Pemberton var kavalerioffiser under den amerikanske borgerkrigen, og ble skadet i et slag i krigens siste fase, i delstaten Georgia.

I 1853 giftet han seg med Ann Eliza Clifford Lewis i Columbus, Georgia, og hun forble hans ektefelle til hans død i 1888. De fikk et barn sammen, Charles Ney Pemberton som ble født i 1854.

Drikken Coca-Cola utviklet han i løpet av vinteren 1885/1886, og selve smaken var et resultat av omfattende forbrukertesting i utsalgsstedet Jacob's Pharmacy i Atlanta. Det første glasset med Coca-Cola ble solgt den 8. mai 1886. Logoen og merkenavnet ble utviklet av Pembertons revisor Frank Robinson, som ble sentral i den senere driften av selskapet. Pemberton var før sin død i graverende dårlig form og sterkt avhengig av morfin, som han aktivt hadde brukt for å lette på smertene etter krigsskaden han pådro seg i den amerikanske borgerkrigen og døde i 1888 på grunn av magekreft, ukjent og uvitende om den fremtidige suksessen til sin oppfinnelse. Han er gravlagt på Linwood Cemetary i Columbus, Georgia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, oppført som John Stith Pemberton, GeneaStar person-ID pembertonjo[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som John Stith Pemberton, Find a Grave 5737, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)