Hopp til innhold

High Fructose Corn Syrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

High Fructose Corn Syrup (HFK) blir også kalt glukose-fruktose sirup i Storbritannia og Canada.

Sirupen består av elementer fra maissirup som har gjennomgått en enzymatisk prosessering for å konvertere glukose inn i fruktose og for å produsere den ønskede sødme. I USA blir dette middelet brukt i matvarer og produkter som et søtningsmiddel. Den har blitt svært vanlig i bearbeidet mat og drikkevarer, inkludert brød, frokostblandinger, kjøtt, yoghurt og i forskjellige supper og sauser.

HFCS ble først introdusert av Richard O. Marshall og Earl R. Kooi i 1957. De har imidlertid mislykket i å gjøre denne sirupen levedyktig for masseproduksjon. Etableringen av den industrielle produksjonsprosessen ble gjort mulig av Dr. Y. Takasaki i 1965. På den tiden var han ansatt ved Agency for Industrial Science and Technology i Japan.

HFCS ble deretter raskt introdusert til mange bearbeidede mat og drikkevarer i USA fra rundt 1975 til 1985. Et system av tariffer for sukker tariffer ble pålagt i 1977. USA fikk betydelig økte kostnader for importert sukker og amerikanske produsenter søkte derfor etter billigere erstatninger. Maissirup, avledet fra mais, er mer økonomisk gunstig fordi de innenlandske amerikanske og kanadiske prisene på sukker er det dobbelte av global pris og maisprisen holdes lav gjennom statstilskudd som blir utbetalt til maisdyrkere.

HFCS ble dermed en svært attraktiv erstatning til sukker, og foretrekkes over vanlig sukker, blant det store flertallet av amerikanske produsenter av mat og drikke. Det gjennomsnittlige amerikanske konsumet av HFCS lå på litt over 17 kg i 2008. Andre land, deriblant Mexico, bruker vanligvis sukker i flertallet av deres leskedrikker. Noen amerikanere oppsøker derfor meksikansk Coca-Cola i etniske dagligvarekjeder, fordi de foretrekker denne Cola-drikken med vanlig sukker, sammenlignet med brusen som blir produsert ved hjelp av HFCS.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]