Morfin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Morfin
{{{navn}}}
Systematisk (IUPAC) navn
7,8-didehydro-4,5-epoksy-17-metylmorfinan-3,6-diol
Identifikatorer
CAS-nummer 57-27-2
ATC-nummer N02AA01
Kjemiske data
Formel C17H19NO3
SMILES eMolecules & PubChem
Farmakokinetiske data
Metabolisme hovedsakelig i lever
Halveringstid ca. 2-4 timer
Utskilling hovedsakelig urin
Terapeutiske data
Lovlig status Spesiell resept(NO)
Klassifisering Opioid analgetikum
Virkningsmekanisme Sentral smertelindrende effekt

Morfin er et legemiddel som blant annet brukes til smertelindring. Det er klassifisert som et alkaloid opioid-analgetikum og et narkotikum.

Morfin er en av hovedbestanddelene i opium og er grunnlaget for fremstilling av heroin, kodein og andre opiumsderivater (opioider) som brukes som smertestillende, hostedempende og stoppende midler. Noen av disse stoffene misbrukes også som rusmidler (narkotika). Det er fare for blant annet pusteproblemer ved overdosering.

Historie[rediger | rediger kilde]

Morfin ble første gang isolert fra opium i 1804 av den tyske farmasøyten Friedrich Sertürner. Han kalte stoffet Morphium etter Morfevs, en gresk gud for søvn og drømmer. Med oppfinnelsen av den medisinske sprøyte i 1853 tok en i bruk det nye stoffet, ofte for å «kurere» avhengighet til opium eller alkohol.

Stoffet ble mye brukt i den amerikanske borgerkrigen, og over 400 000 soldater pådro seg «soldatsykdommen», med andre ord morfinavhengighet.

Faren for avhengighet[rediger | rediger kilde]

På grunn av faren for avhengighet ved langtidsbruk, som skyldes stoffets sterkt vanedannende egenskap, unngår man i dag bruk av stoffet hvis mulig. Likevel regnes kortvarig bruk i en klinisk akutt situasjon som akseptabelt fordi det naturlig nok ikke er like vanedannende.

Produktnavn i Norge[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]