Cláudio Hummes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cláudio Hummes
Hummes2006.jpg
Født8. august 1934 (83 år)
Montenegro
Beskjeftigelse Teolog, universitetslærer, katolsk prest
NasjonalitetBrasil
LivssynDen romersk-katolske kirke

Cláudio Hummes O.F.M. (født 8. august 1934 i Montenegro i Brasil) er en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var fra 2006 til 2010 prefekt for Kongregasjonen for kleresiet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cláudio Hummes er av tysk opprinnelse; begge foreldre stammet fra landsbyen Buch i Hunsrück i det vestlige Tyskland. Etter alminnelig skolegang sluttet Cláudio Hummes seg til fransiskanerordenen og studerte først i Brasil, deretter ved Antonianum i Roma, og ved det økumeniske institutt i Genève. Han tok doktorgrad i filosofi.

Prest[rediger | rediger kilde]

Hummes ble presteviet i 1958. Som prest tilbake i hjemlandet underviste han først i filosofi ved fransiskanernes seminar i Garibaldi, så ved seminaret i Viamao og så ved den pavelige høyskole i Porto Alegre. I mange år var han den brasilianske katolske bispekonferanses rådgiver i økumeniske spørsmål. Ut over dette innehadde han en rekke ledelsesverv i fransiskanerordenen.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Fra 1975 til 1998 var Hummes biskop av Santo André. I 1996 ble han erkebiskop av Fortaleza, og to år etter erkebiskop av São Paulo.

I 2000 var Hummes med på å få fransiskaneren og frigjøringsteologen Paulo Suess fjernet fra sin lærestol i São Paulo.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II gjorde ham også til kardinal, i 2001. Som tegn på kirkelig pluralisme var Hummes i januar 2002 med på den kanoniskje forsoning med Lefebvre-tilhengeren Licínio Rangel og hans utnevn else til apostolisck administrator av et Roma direkte understilt personalprelatur.

I oktober 2006 ble han forflyttet til Vatikanet som ny prefekt for Kongregasjonen for kleresiet, hvor han gikk av i 2010 med pensjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 Darío Castrillón Hoyos 
Prefekt for Kongregasjonen for kleresiet
(2006–2010)
Etterfølger:
 Mauro Piacenza