Aconcagua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aconcagua
Høyde 6 961[1] moh.
Primærfaktor 6 961 m[1]
Sekundærfaktor 16 517,62 km[2]
LandArgentinas flagg Argentina
OmrådeMendoza
FjellrekkeAndes
Førstebestigning14. februar 1897 av Matthias Zurbriggen.[3]
Posisjonskart
Aconcagua ligger i Argentina
Aconcagua
Aconcagua
Aconcagua (Argentina)
Kart
Aconcagua
32°39′12″S 70°00′40″V

Aconcagua (6 961 moh.) er et fjell i Argentina, nær grensen mot Chile. Dette er det høyeste fjellet både i Andesfjellene og i Amerika – og det høyeste fjellet utenfor Asia. Det har blitt hevdet, bl.a. fra argentinsk hold at Aconcagua er over 7 000 meter høy, men et team av forskere målte i 2012 toppen til 6 960,8 meter over gjennomsnittlig havnivå. Etter Mount Everest er Aconcagua det fjellet på jorda med høyest sekundærfaktor.

Fjellet har en kompleks geologisk oppbygning, og til tross for at mange av bergartene er vulkanske, er det den generelle oppfatningen at Aconcagua ikke er en erodert, sovende vulkan som man kanskje kunne tro. Dermed er det Ojos del Salado i samme fjellkjede som er verdens høyeste vulkan.

Toppen ligger 15 kilometer øst for Andesfjellenes hovedrygg, på argentinsk område. Dette er den tørre siden av Andes, så, til tross for høyden er det ikke mye snø og is på Aconcagua.

Aconcagua er avgrenset av dalene Valle de las Vacas i nord og øst, og Valle de los Horcones Inferior i vest og sør. Fjellet og området rundt er del av naturparken Parque provincial Aconcagua. Fjellet har en rekke isbreer, den største er Ventisquero Horcones Inferior, ca. 10 km lang. To andre store isbre-systemer er Ventisquero de las Vacas Sur og Glaciar Este / Ventisquero Relinchos på ca 5 km lengde. Den mest kjente er den nordøstlige, Polskebreen, som inngår i den vanligste ruten til en oppstigning.

Aconcagua inngår i The Seven Summits, som er det høyeste fjellet på hvert av jordens kontinenter.

Bestigninger[rediger | rediger kilde]

Fjellet ble første gang besteget i 1897 av sveitseren Matthias Zurbriggen. Fjellet ble første gang vinterbesteget av nordmennene Eilert Sundt og Thorleif Bache i 1915. I 2002 ble Tormod Granheim og Tomas Olsson de første skandinaver som kjørte ski fra toppen av fjellet, via den 55° bratte Polskebreen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]