Chester Nimitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chester Nimitz
Chester Nimitz-fleet-admiral.jpg
Født24. februar 1885[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Fredericksburg[5]Rediger på Wikidata
Død20. februar 1966[1][2][4][6]Rediger på Wikidata (80 år)
Yerba Buena IslandRediger på Wikidata
Gravlagt Golden Gate National CemeteryRediger på Wikidata
Barn Chester Nimitz, Jr.Rediger på Wikidata
Utdannet ved Naval War College, United States Naval AcademyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse OffiserRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser
10 oppføringer
Offiser av Æreslegionen, storkorsridder av Order of the Bath, storkors av Kroneordenen, World War II Victory Medal, Navy Distinguished Service Medal, Médaille Interalliée 1914-1918, Asiatic-Pacific Campaign Medal, American Campaign Medal, National Defense Service Medal, Frigjøreren San Martins ordenRediger på Wikidata

Chester William Nimitz (født 24. februar 1885 i Fredericksburg i Texas, død 20. februar 1966Yerba Buena Island ved San Francisco) var en amerikansk admiral.

Bakgrunn og tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Nimitz hadde opprinnelig planer om å begynne ved West Point, men der var det ingen ledige plasser.[trenger referanse] Han klarte imidlertid å komme inn på United States Naval Academy i Annapolis i 1901 og han ble uteksaminer i 1905 som nummer 7 av 114.[trenger referanse]

Karrieren kunne imidlertid få en hurtig avslutning da han som 22-årig fenrikensign») i 1907 kjørte destroyeren Decatur på en mudderbanke ved Filippinene. Han ble stilt for en militær domstol, anklaget for å ha satt et marinefartøy i fare. For dette fikk han en reprimande.[trenger referanse]

Han ble overført til skolevirksomhet, men etter et par år var han tilbake som skipssjef, denne gangen på forskjellige ubåter, av de første som kom i tjeneste. I tiden fram til første verdenskrig var han også en periode i Nürnberg og Gent og studerte blant annet ulike dieselmotorer.

Første verdenskrig og mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

10. august 1917 ble Nimitz adjutant for admiral Samuel S. Robinson, som var sjef for ubåtstyrkene i Atlanterhavet. 6. februar 1918 ble han utnevnt til kommandørkaptein og stabssjef («Chief of Staff») for Robinson og fikk et anbefalelsesbrev for det arbeidet han la ned.[trenger referanse] Utover i resten av verdenskrigen fikk han stadig større ansvarsområde i forhold til ubåtoperasjonene.[trenger referanse]

I mellomkrigstiden hadde han forskjellige kommandoer, men studerte også en periode ved Naval War College i Newport i Rhode Island. Han tjenestegjorde både som skipssjef og i stabsfunksjoner.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter angrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941 ble Nimitz den 31. desember 1941 admiral og sjef for den amerikanske Stillehavsflåten (Commander in Chief of the Pacific Fleet and Pacific Ocean Areas) og han ledet sjøkrigen mot Japan fra sitt hovedkvarter på Hawaii.

Den 19. desember 1944 ble han utnevnt til Fleet Admiral, den høyeste admiralgraden som tilsvarer fem-stjernes general. Han etterfulgte Ernest King som marinesjef (Chief of Naval Operations) den 15. desember 1945 og gikk av 15. desember 1947.

Honolulus store motorvei, Nimitz Highway, er oppkalt etter ham. Den amerikanske flåtens største hangarskip kalles «Nimitzklassen» som følge av navnet på det første skipet i klassen, USS «Nimitz».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Chester W. Nimitz, biography/Chester-W-Nimitz
  2. ^ a b TracesOfWar, Chester William Nimitz, 73694
  3. ^ Autorités BnF, Chester William Nimitz, 11572666p
  4. ^ a b Store norske leksikon, Chester William Nimitz, Chester_William_Nimitz
  5. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Нимиц Честер Уильям, 26. feb. 2017
  6. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Chester William Nimitz, nimitz-chester-william