Central Belt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Central Belt (det sentrale beltet) er et geografisk uttrykk som brukes om området i Skottland med størst befolkningstetthet. Trass i navnet ligger ikke området senrtalt i Skottland, men beskriver en stripe fra vestkysten til østkysten i den sørlige delen av Skottland.

Central Belt brukes i strengeste forstand om området der Skottland er smalest mellom Firth of Clyde og Firth of Forth. Det er da avgrenset til området langs motorveiene M8 og M9 mellom Greenock og Glasgow i vest og Edinburgh i øst. Området inkluderer da byer som Paisley, Cambuslang, Hamilton, Stirling, Falkirk, Livingston og Linlithgow.

Central Belt kan også beskrive det større området som ligger mellom byene Ayr og Dumbarton sør- og nordvest, og Dunbar og Dundee i sør- og nordøst. Dette tilsvarer regionene Inverclyde, Renfrewshire, West Dunbartonshire, East Dunbartonshire, Glasgow, East Renfrewshire, North Lanarkshire, Falkirk, West Lothian, Edinburgh, Midlothian, East Lothian, Clackmannanshire, Fife, Dundee og de nordlige delene av East Ayrshire og South Lanarkshire. Dette området inkluderer da alle de større byen i Skottland med unntak av Aberdeen og Inverness lenger nord i landet.

Central Lowland og Midland Valley er uttrykk som brukes om et lignende område, det geologisk definerte sentrale lavlandet.