Renfrewshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Renfrewshire
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Areal261,49 km²[1]
Befolkning179 100[2] (2019)
Bef.tetthet684,93 innb./km²
Nettsidewww.renfrewshire.gov.uk/
Kart
Renfrewshire
55°52′38″N 4°23′22″V

Renfrewshire (skotsk-gælisk: Siorrachd Rinn Friù; skotsk: Renfrewshire) er en av Skottlands 32 regioner og ligger på den sørlige bredden av elven Clyde. Området grenser mot North Ayrshire, East Renfrewshire, City of Glasgow, Inverclyde og West Dunbartonshire. Administrasjonsbyen er Paisley.

Det ligger i det vestlige sentrale lavlandet, og er ett av tre rådsområder innenfor grensene til det tradisjonelle grevskapet Renfrewshire, som dekker et større område, inkludert steder som i dag er del av Inverclyde i vest og East Renfrewshire i øst, samt noen steder som har blitt innlemmet i City of Glasgow.

Mellom 1975 og 1996 dekket regionen et noe større område. Da regionen Strathclyde ble oppløst i 1996, ble Barrhead, Neilston og Uplawmoor overført til den nye regionen East Renfrewshire.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet på Renfrewshire stammer fra byen Renfrew, som ligger 10 km vest for Glasgow. Navnet Renfrew er dokumentert siden den romerske okkupasjonen av de britiske øyer (se Romersk Britannia). Navnet antas være avledet fra brittonsk/kumbrisk ord ren, som på skotsk-gælisk er rinn, eller på walisisk som rhyn (i betydningen «et punkt» eller «landkappe»), og fra frew, som på walisisk er fraw, eller ffrau («strøm av vann»). Det kan antyde et landområde nær strømmen av vann, eksempelvis ved sammenløpet av elvene Cart og Clyde.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Grevskapsbyen Renfrew har blitt kalt for «krybben til kongelige Stewart» for byens gamle forbindelse til Skottlands tidligere kongelige hus.[4] Renfrew fikk status som kongelig burgh i 1397. Grevskapet Renfrew ble etablert av Robert III av Skottland fra landområder sentrert i det gamle herredømmet Strathgryfe i 1402.

Tidligere hadde dette utgjort en del av Lanarkshire og tidligere hadde religiøs autoritet strukket seg over området gjennom klosteret Paisley Abbeys myndighet over lokale kirker i byer og landsbyer.

Etter Loven om om lokalt selvstyre av 1889 (Local Government (Scotland) Act 1889), fikk Renfrewshire – som med de andre regionene i Skottland – større makter og ble styrt av et valgt fylkesråd som var basert i County Building i Paisley.[5]

I løpet av 1600- og 1700-tallet forårsaket den industrielle revolusjonen en enorm økning for tekstilindustrien i Paisley. I mellomtiden ble verftsindustrien stimulert.

Byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Renfrewshire House, hovedkvarter for Renfrewshire Council

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]