Hopp til innhold

Dunbar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dunbar
LandStorbritannias flagg Storbritannia
PostnummerEH42
Retningsnummer01368
Befolkning9 030 (2016)
Nettsidewww.dunbar.org.uk/
Kart
Dunbar
55°59′54″N 2°31′22″V

Dunbar (skotsk-gælisk: Dùn Bàrr;[1] skotsk: Dunbaurer) en by (town) sørøst i Skottland. Den er lokalisert langs kysten av Nordsjøen, i Øst-Lothian, rundt 50 km øst for hovedstaden Edinburgh og 50 km fra den engelske grensen nordover for Berwick-upon-Tweed.

Dunbar er en tidligere kongeligburgh, og har gitt navnet til et kirkelig og sivil sogn (parish). Sognet strekker seg rundt 12 km øst til vest og er 6 km dypt i sin største utstrekning, det vil si med areal på 29 km2. Landsbyene West Barns, Belhaven og East Barns (som nå er forlatt) og flere landsbyer og gårder er innenfor området.

Byen betjenes av Dunbars jernbanestasjon med forbindelser til Edinburgh og resten av Skottland, samt London og stasjoner langs den nordøstlige England-korridoren. Dunbar har hatt en havn siden 1574 og en livbåtstasjon er fast stasjonert i Dunbar, den nest eldste stasjonen tilknyttet Royal National Lifeboat Institution i Skottland.[2][3]

Dunbar er fødestedet til oppdageren, naturforskeren og den innflytelsesrike naturverneren John Muir.[4][5]Huset der Muir ble født ligger i High Street, og har blitt omgjort til et museum. Det er også en minnestatue ved siden av byens klokke, og parkanlegget John Muir Country Park ligger nord-vest for byen. Den østlige delen av kyststien John Muir Way begynner fra havnen. En av de to kampusene til Dunbar Primary School: John Muir Campus, har fått navn til hans ære. The DunBear, en fem meter statue av en oppreist bjørn i stål, reist i 2019, er fokuspunktet for utviklingen av DunBear Park med blandet bruk, ble også opprettet som en hyllest til John Muir og hans rolle i etableringen av nasjonalparker i USA.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

I sin nåværende form er stedsnavnet Dunbar avledet fra sin gæliske ekvivalent, moderne skotsk-gæliske Dùn Barra i betydningen «borg på høyden», tilsvarende bygdeborg. Det er i seg selv antagelig en gælifisering av den kumbriske formen din-bar, med samme betydning. Denne formen synes å være dokumentert som Dynbaer i hagiografien (helgenbiografien) Vita Sancti Wilfrithi.[6][7]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Dunbar er vennskapsby med:

Frankrikes flagg Lignières, Cher, Frankrike.[8]
USAs flagg Martinez (California), California, USA.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ainmean-Àite na h-Alba ~ Gaelic Place-names of Scotland». Arkivert fra originalen 12. oktober 2017. Besøkt 19. oktober 2022. 
  2. ^ Anderson, David (2002): «The Dunbar Lifeboat» (PDF). Transactions of the East Lothian Antiquarian and Field Naturalists Society. 25.
  3. ^ «Dunbar», RNLI Station Guide
  4. ^ Muir (1916)
  5. ^ Wolfe (2003)
  6. ^ Fox, Bethany (2007): «The P-Celtic Place-Names of North-East England and South-East Scotland», Heroicage.org
  7. ^ Fox, Bethany (2007): «Appendix: The P-Celtic Place-Names of North-East England and South-East Scotland», Heroicage.org
  8. ^ a b «Twins for 40 Years! Dunbar & Martinez». John Muir's Birthplace. 16. april 2021. Besøkt 9. oktober 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]