West Dunbartonshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
West Dunbartonshire

Våpen

LandStorbritannias flagg Storbritannia
HovedstadDumbarton
Areal158,75 km²[1]
Befolkning88 930[2] (2019)
Bef.tetthet560,18 innb./km²
Nettsidewww.west-dunbarton.gov.uk
Kart
West Dunbartonshire
55°59′24″N 4°30′54″V

West Dunbartonshire (skotsk-gælisk: Siorrachd Dhùn Breatann an Iar; skotsk: Wast Dunbairtonshire) er en av Skottlands regioner. Området ligger vest for byen Glasgow og inneholder mange av Glasgows pendlerbyer og landsbyer. Den grenser mot Argyll and Bute, Stirling, East Dunbartonshire, City of Glasgow og Renfrewshire. Da den ble opprettet het den Dumbarton and Clydebank, etter de to distriktene som ble slått sammen. Regionen dekker det meste av disse to områdene.

Administrasjonsbyen er Dumbarton. Det skaper ofte forvirring at dette navnet skrive med en «m», mens regionsnavnet Dunbartonshire skrives med «n». Årsaken er at begge navn er anglifiseringer av gæliske navn, Dùn Breatainn (Dumbarton) og Siorrachd Dhùn Bhreatainn (Dunbartonshire), og forskjellen i bøyningsformer har blitt med over i de engelske navnene.

Regionen består av tre hoveddeler: Dumbarton, Clydebank, som er den største byen, og Vale of Leven. Innsjøen Loch Lomond ligger i West Dunbartonshire.

Styresett og politikk[rediger | rediger kilde]

Rådet (council) ledes av 22 rådsmedlemmer valgt fra 6 valgkretser (ward).[3] Valget i 2022 resulterte i følgende politiske sammensetning:[4]

Parti Rådsmedlem
Labour 12
Scottish National Party 9
West Dunbartonshire Community Party[5] 1

Byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]