North Lanarkshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
North Lanarkshire
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Areal469,91 km²[1]
Befolkning340 180[2] (2018)
Bef.tetthet723,93 innb./km²
Nettsidewww.northlan.gov.uk/
Kart
North Lanarkshire
55°49′44″N 3°55′19″V

North Lanarkshire (skotsk-gælisk: Siorrachd Lannraig a Tuath; skotsk: North Lanrikshire) er en av Skottlands 32 regioner. Den grenser i nordøst mot City of Glasgow, har deler av Glasgows forsteder, landsbyer og pendlerbyer. Det grenser også mot Falkirk, Stirling, East Dunbartonshire, South Lanarkshire og West Lothian. Regionen dekker deler av de tradisjonelle grevskapene Lanarkshire, Dunbartonshire og Stirlingshire.

Området ble opprettet i 1996, fra distriktene (innen Strathclyde-regionen) Cumbernauld og Kilsyth, Motherwell og Monklands, samt en del av Strathkelvin-distriktet (Chryston og Auchinloch), som opererte mellom 1975 og 1996. Som en ny enkeltstående myndighet ble North Lanarkshire ansvarlig for alle funksjoner som tidligere ble utført av både regionrådet og distriktsrådene.

Geografi[rediger | rediger kilde]

North Lanarkshire ligger i Central Valley av Skottland, øst for Glasgow. Den ligger på Skottlands nord-sør vannskille med elven Clyde som renner gjennom den vestlige delen av området på vei til Irskehavet, og elven Almond i øst munner ut i Firth of Forth nær Edinburgh.[3] De nordlige områdene består av skog så vel som høyere områder som Kilsyth Hills.[4]

Byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) North Lanarkshire – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata