Hopp til innhold

Dumbarton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dumbarton
Dumbarton på andre sida av Clyde
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:West Dunbartonshire
Trad. grevskap:Dunbartonshire
StatusBy (town)
PostnummerG82
Befolkning20 220 (2014)
Kart
Dumbarton
55°56′55″N 4°32′50″V

Dumbarton (skotsk-gælisk: Dùn Breatann eller Dùn Breatainn, «Festningen til britonerne»[1] er en by og burgh som er den administrative senteret for West Dunbartonshire, og tidligere for det historiske grevskapet Dunbartonshire i den vestlige og sentrale delen av det skotske lavlandet. Byen ligger på nordbredden av elven Clyde hvor elven Leven flyter ut i elvemunningen til Clyde.

Per 2011 hadde byen i henhold til folketellingen en befolkning på 20 035 innbyggere, beregnet til 20 220 for 2014,[2] og utgjør en storby med de nærliggende Alexandria, Bonhill og Renton som har en kombinert beregnet befolkning på rundt 44 690 innbyggere.[3]

Dumbarton fungerte som hovedstad for det brytonske kongeriket Alt Clut, senere kalt for Strathclyde, i tidlig middelalder. Senere ble det hovedbyen for grevskapet Dunbartonshire. Festningen Dumbarton Castle står på toppen av en vulkansk plugg av basalt, den 73 meter høye Dumbarton Rock, og som dominerte området. Dumbarton var en kongelig burgh mellom 1222 og 1275.[4] Fra 1975 til 1996 var byen kjernen i distriktet Dumbarton. I 1996 ble området delt mellom regionene West Dunbartonshire og Argyll and Bute. Dumbarton ligger i førstnevnte region, og er dens administrasjonsby.

Dumbarton utviklet seg på 1800-tallet som et senter for skipsbygging, framstilling av glass, og produksjon av whisky. Imidlertid har disse industriene siden hatt tilbakegang, eller forsvunnet helt, og Dumbarton har i dag på begynnelsen av 2000-tallet i økende grad blitt en pendlerby for det større urbane senteret Glasgow som ligger kun 21 km øst-sørøst.

Den lokale fotballklubben er Dumbarton FC som har en logo med elefant som bærer en festning ettersom Dumbarton Castle etter sigende skal ligne en elefant. De har sine hjemmekamper på Dumbarton Football Stadium som ligger rett ved den gamle festningen. Klubbens tilnavn er «The Sons» («sønnene»), avledet fra frasen «Sons of The Rock», et begrep som benyttes for de som er født i byen Dumbarton.

I Dumbarton er også lokaliseringen av BBC Scotlands studioer for drama, kjent for innspilling av dramaserier som River City (såpeopera), Hope Springs (komediedrama) og Personal Affairs (komediedrama).

Kjente personer

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Placenames collected by Iain Mac an Tailleir» (PDF), Scottish Parliament
  2. ^ «Dumbarton (West Dunbartonshire)», City Population
  3. ^ «Publications and Data» Arkivert 30. september 2008 hos Wayback Machine., General Record Office for Scotland.
  4. ^ «Dumbarton through time», Vision of Britain

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) Dumbarton – kategori av bilder, video eller lyd på Commons