Hopp til innhold

Hamilton (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hamilton
Skotsk gælisk: Hamaltan
Biblioteket i Hamilton
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:South Lanarkshire
Trad. grevskap:Lanarkshire
StatusBy (town)
PostnummerML3
Retningsnummer01698
Befolkning53 188 (2011)
Kart
Hamilton
55°46′37″N 4°02′20″V

Hamilton (skotsk-gælisk: Hamaltan) er en by i det sentrale Skottland. Den ligger der innsjøen Avon Water renner ut i elven Clyde i South Lanarkshire. Byen er et historisk sentrum hvor hertugen av Hamilton hadde sitt sete. Den er den fjerde største byen i Skottland, beliggende 19 km sørøst for Glasgow, 56 km sørvest for Edinburgh og 120 km nord for Carlisle i Cumbria. Hamilton er den historiske grevskapsbyen i Lanarkshire. I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 53 188 innbyggere.[1]

Hamiltons opprinnelig navn var Cadzow eller Cadyou[2] (mellomskotsk: Cadȝow, «ȝ» i navnet er bokstaven yogh), uttalt /kadyu/. Under den skotske uavhengighetskrig støttet den normanniske adelsfamilien Hamilton i begynnelsen den engelske siden, og Walter fitz Gilbert (Hamiltonsfamiliens overhode) var guvernør av festningen Bothwell Castle på vegne av den engelske kongen. Imidlertid endret han sin lojalitet til Robert Bruce som følge av den skotske seieren ved slaget i Bannockburn 24. juni 1314, og avga Bothwell til den skotske kongen. For denne handlingen ble han belønnet med en del av landområdet som hadde blitt forspilt adelsfamilien Comyn ved Dalserf, og senere baroniet og landområdet Cadzow som med tiden ble til byen Hamilton.

Cadzow ble omdøpt til Hamilton under James Hamilton, 1. lord Hamilton som ble gift med prinsesse Mary Stewart, datter av kong Jakob II av Skottland. Hamilton-familien selv tok mest sannsynlig deres navn fra landområdene Humbleton eller Homildon i Northumberland, eller muligens fra et sted i nærheten av Leicester.[3] Det gamle stedsnavnet er bevart i festningen Cadzow Castle, nå i ruiner, som ble bygget mellom 1500 og 1550 på samme sted som en tidligere kongelig festningsverk, en engelsk mil sørøst for Hamilton sentrum.[4]

Hamiltons vennskapsby er Châtellerault i Frankrike. De historiske båndene byene i mellom går tilbake til 1500-tallet, da tittelen «Duc de Châtellerault» ble gitt til James Hamilton. Den 7. februar 2005 fikk Hamilton status som rettferdig handel-by.

Fotballaget Hamilton Academical FC holder til i byen og spiller hjemmekampene sine på New Douglas Park.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Scotland's Census Results Online» Arkivert 23. februar 2012 hos Wayback Machine., Scrol.gov.uk.
  2. ^ Chalmers, George (1890): Caledonia, Or, A Historical and Topographical Account of North Britain from the Most Ancient to the Present Times: With a Dictionary of Places, Chorographical and Philological, bind 6, A. Gardner, s. 683.
  3. ^ Paul, James Balfour (1909): The Scots Peerage, bind 4, D. Douglas, s. 339-340
  4. ^ «Cadzow Castle», Canmore

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Hamilton, South Lanarkshire – kategori av bilder, video eller lyd på Commons