Paisley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For kvinnenavnet, se Paisley (navn), for mønsteret, se paisleymønster.
Paisley
Paisley Town Hall
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Renfrewshire
Trad. grevskap:Renfrewshire
StatusBy (town)
PostnummerPA1
Retningsnummer0141
Befolkning76 834 (2011)
Kart
Paisley
55°50′44″N 4°25′26″V

Paisley (skotsk-gælisk: Pàislig) er en by og tidligere burgh i Renfrewshire i Skottland. Den ligger omkring 11,1 km vest-sørvest for Glasgow, ikke langt fra Glasgow internasjonale lufthavn. Nord for byen møtes elvene White Cart Water og Black Cart Water og danner elven Cart. Byen er administrativt senter for Renfrewshire. Byen er den femte største i Skottland, og den største med status som town. Byen tilhører den sørvestlige delen av Stor-Glasgow. I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 76 834 innbyggere, beregnet til 76 560 for 2014.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det særskilte paisleymønsteret som gjorde byen berømt på 1800-tallet.

Tidligere mente man at den romerske festningen Vanduara, som ble nevnt av Klaudios Ptolemaios, lå der Paisley nå ligger. Denne identifikasjonen er basert primært på likheten mellom navnene Vanduara og Gwen-dwr, det antatte brytoniske navnet på White Cart Water. Det er ikke gjort funn som støtter teorien, og de fleste har gått bort fra den.

Paisley har en gammel klostertradisjon. Et kapell skal ha blitt reist på 500-/600-tallet av en irsk munk St. Mirin på en tomt ved en foss av White Cart Water som er kjent som Hammils. St. Mirin er byens skytshelgen. Byens katolske katedral, St. Mirins katedral er oppkalt etter ham, så er også byens fotballklubb, St. Mirren FC. Byen var tidligere og ujevnt kjent som Paislay,[2] Passelet, Passeleth, og Passelay,[3] men stedsnavnet opprinnelse er ukjent. En del kilder antyder en avledning fra enten det brytoniske ordet pasgill, «gressgang», «beitemarker», eller kanskje mer sannsynlig, passeleg i betydningen «basilika», det vil si «stor kirke», i seg selv avledet fra greske βασιλική, basilika. Andre forklaringer har foreslått «Pæssas leāh», fra angelsaksiske personnavnet Pæssa + leāh, «tre», «rydning». Dokumenterte stavelser av stedsnavnet er Pasilege (1182) og Paslie (1214). Den skotsk-gæliske stavingen er Pàislig.

1100-tallet ble klosteret Paisley Abbey opprettet i Paisley, og en bosetning vokste raskt opp rundt dette. Innen et århundre hadde gått ble klosteret et abbedi. Byen ble senere, på 1700- og 1800-tallet kjent for tekstilproduksjon, spesielt bomull med det distinkte paisleymønsteret.

Personer med tilknytning til Paisley[rediger | rediger kilde]

Gerard Butler (skuespiller)

Kenneth McKellar (sanger)

James Peace (komponist)

Robert II av Skottland (konge)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Clark, Sylvia (1988): Paisley: A History. Edinburgh: Mainstream. ISBN 1-85158-109-X.
  • Hunter, Jim (1976): «The Paisley Textile Industry, 1695–1830» i: Costume 10.1, s. 1-15.
  • McCarthy, Mary (1969): A Social Geography of Paisley. The Committee of Management, Paisley Public Library.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]