Paisley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For kvinnenavnet, se Paisley (navn), for mønsteret, se paisleymønster.
Paisley
Paisley
Paisley Town Hall
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land Skottland Skottland
Region: Renfrewshire
Trad. grevskap: Renfrewshire
Status By (town)
Befolkning 74 170 (2001)

Paisley (skotsk gælisk: Pàislig) er en by og tidligere burgh i Renfrewshire i Skottland. Den ligger omkring 11,1 km vest-sørvest for Glasgow, ikke langt fra Glasgow internasjonale lufthavn. Nord for byen møtes White Cart Water og Black Cart Water og danner elven Cart. Byen er administrativt senter for Renfrewshire.

Tidligere mente man at den romerske festningen Vanduara, som ble nevnt av Klaudios Ptolemaios, lå der Paisley nå ligger. Denne identifikasjonen er basert primært på likheten mellom navnene Vanduara og Gwen-dwr, det antatte brytoniske navnet på White Cart Water. Det er ikke gjort funn som støtter teorien, og de fleste har gått bort fra den.

Paisley har en gammel klostertradisjon. Et kapell skal ha blitt reist på 500-/600-tallet av en irsk munk St. Mirin på en tomt ved en foss av White Cart Water som er kjent som Hammils. St. Mirin er byens skytshelgen. Byens katolske katedral, St. Mirins katedral er oppkalt etter ham, så også byens fotballklubb, St. Mirren FC. Navnet Paisley kan stamme fra det brytonske ordet Passeleg, som kan komme fra det greske basilica, altså en viktig kirke. Dette kan tyde på at området tidlig har hatt en viktig kirkelig funksjon, men dette er ikke dokumentert.

I det 12. århundre ble klosteret Paisley Abbey grunnlagt i Paisley, og en bosetning vokste raskt opp rundt dette. Innen et århundre hadde gått ble klosteret et abbedi. Byen ble senere, i 18. og 19. århundre kjent for tekstilproduksjon, spesielt bomull med det distinkte paisleymønsteret.

Byen er den femte største i Skottland, og den største med status som town. Byen tilhører den sørvestlige delen av Stor-Glasgow.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]