Cato Schiøtz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Cato Schiøtz
Cato Schiøtz.jpg
Født26. juli 1948 (69 år)
Beskjeftigelse Advokat
Nasjonalitet Norge

Cato Schiøtz (født 26. juli 1948[1]) er en profilert norsk høyesterettsadvokat. Schiøtz vokste opp i Oslo og tok juridisk embetseksamen i 1975. Schiøtz arbeidet som lektor ved Universitetet i Oslo de første årene, før han var dommerfullmektig ved Lillehammer sorenskriverembete. Han har siden 1983 vært partner i Advokatfirmaet Schjødt, og er en av Norges best betalte advokater, med vekt på forretningsjus, der han særlig har representert mediebedrifter, samt økonomisk kriminalitet. Han har også vært forsvarer i noen svært profilerte straffesaker, blant annet Orderudsaken, men jobber ellers ikke så mye med ordinær strafferett. Cato Schiøtz er også en engasjert antroposof, boksamler og økologisk bonde.

Karriere som advokat[rediger | rediger kilde]

Cato Schiøtz har siden 1978 arbeidet i Advokatfirmaet Schjødt, hvor han var advokatfullmektig 1978–1983 og siden har vært partner. Han arbeidet i begynnelsen under nestoren Annæus Schjødt og ble høyesterettsadvokat i 1985. Schiøtz har siden da prosedert mer enn 35 saker i Norges Høyesterett.

Schiøtz er en av landets ledende advokater når det gjelder Økokrim og har presse- og forlagsrett som spesialitet. Av norske advokater er han den som har ført flest rettssaker for norske aviser og forlag de siste 25 årene. Schiøtz er også kjent for sitt bidrag til Liland-saken, og han var forsvarer for Per Orderud i Orderud-saken. Videre har han deltatt hyppig i den offentlige debatt rundt temaer som etikk i pressen, advokatskikk og justismord. Han bidro også til gjenopptakelsen av Boomerangsaken i Bergen.

I 2004 skrev han sammen med advokat Anine Kierulf boken Høyesterett og Knut Hamsun, som kom på Gyldendal.

Aktiv antroposof[rediger | rediger kilde]

Cato Schiøtz har i over 20 år vært en aktiv talsmann for åndsretningen antroposofi. I 2001 deltok han i livssynsserien Brobyggernes gjestebud som ble sendt på NRK1. Han er blant annet styreformann i Camphill Landsbystiftelse med seks landsbyer for psykisk utviklingshemmede, styreformann i Antropos Forlag og Rudolf Steinerhøyskolen, styremedlem i Berle-stiftelsen, i Rudolf Steiner-stiftelsen, i Alf Larsens stiftelse og i stiftelsen Fokhol Gård (Norges største biodynamiske gård). Han har vært initiativtaker til foredragsserier i Forum Berle og har skrevet en rekke artikler på Forum Berles og Libras hjemmesider. Han er juridisk rådgiver for nær sagt alle antroposofiske praktiske aktiviteter, også Cultura Sparebank, og han var fagansvarlig for antroposofi i Store norske leksikon frem til høsten 2011. Videre har han holdt en rekke foredrag om antroposofi beregnet på et alment publikum, f.eks. i P2-akademiet.

Økologisk gårdeier[rediger | rediger kilde]

Cato Schiøtz eier Øvre Bollerud på Biri. Gården drives økologisk og er på 220 mål. Den har en produksjonskvote på 285 tonn melk i året, noe som gjør Øvre Bollerud til den største økomelkprodusenten i Oppland.

Boksamler[rediger | rediger kilde]

Schiøtz er en svært ivrig boksamler og har i over 20 år vært aktiv i Bibliofilklubben, bl.a. som styreformann. Sammen med antikvarbokhandler Bjørn Ringstrøm skrev han boken Norske Førsteutgaver, utgitt av Bjørn Ringstrøms antikvariat i 2006. Boken gir en oversikt over 115 norske forfatteres førsteutgaver med angivelse av tittel, år, forlag, innbinding og forskjellige varianter med hensyn til omslag, forlagsbind, typografi, papirkvalitet mm. Sammen med antikvar Pål Sagen arbeider han nå for å lage en oversikt over trykte norske byprospekter.

Skribent og utgivelser[rediger | rediger kilde]

Cato Schiøtz er en aktiv skribent og har en fast spalte i Morgenbladet. I Antropos Forlag er han en viktig pådriver for en rekke nyutgivelser av Rudolf Steiners hovedverk og foredrag på norsk. Han har vært medredaktør for flere bøker fra Antropos, bl a På sporet av en virkelighet. Festskrift til Karl Brodersen, som kom ut i 1997, Ernst Sørensen: Den tredje kraft, utvalgte essays og artikler, 2003, Jens Bjørneboe: Under en mykere himmel. Pedagogikk og antroposofi, 2006, Niels Magnus Bugge: Åndstradisjon som opprør, 2007 og Terje Christensen: En kulturimpuls slår rot. Fra antroposofiens første tid i Norge, 2008.

I 2000 var han og Peter Normann Waage redaktører for Fascinasjon og forargelse. Rudolf Steiner og antroposofien sett utenfra, som kom ut på Pax med en rekke kjente bidragsytere som Nils Christie, Cecilie Løveid, Håvard Rem, Iben Sandemose, Kaj Skagen, Ketil Bjørnstad, Mosse Jørgensen, Thomas Hylland Eriksen, Trond Berg Eriksen og Johan Galtung.

Snåsamannen[rediger | rediger kilde]

Cato Schiøtz benyttes ofte som referanse for "Snåsamannen" Joralf Gjerstads påståtte evner. Schiøtz ble overbevist da Gjerstad klarte å fortelle hvilket spillekort Schiøtz hadde tatt med hjemmefra. Dette ble gjort etter at spillekortet var blitt plassert på et bord, med billedsiden ned. Siden den gang har han ved gjentatte anledninger stått frem i media, blant annet i Margreth Olins "Mannen fra Snåsa", som en som tror på at Gjerstad besitter synske evner[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Per Asbjørn Risnes jr. (17.06.2006). «Bunnlinjedommeren». Dagens Næringsliv Morgen (norsk): 5. 
  2. ^ «Schiøtz' skyts». Advokatbladet. 18. juni 2015. Besøkt 21. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]