Kon-Tiki Museet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′11,956″N 10°41′52,613″Ø

Kon-Tiki Museet
Kon-Tiki Museet
Sted Bygdøynes
Åpnet 1949
Museumstype Privat
Direktør Maja Bauge

Fasaden til museet
Kon-Tiki-flåten

Kon-Tiki MuseetBygdøynes i Oslo huser fartøy og kulturgjenstander fra Thor Heyerdahls ekspedisjoner. Museet er en privat stiftelse.

Heyerdahl (1914–2002) vant verdensberømmelse da han i 1947 krysset Stillehavet med «Kon-Tiki». Siden fulgte spektakulære seilaser med sivbåtene «Ra» og «Tigris». Med sine forhistoriske seilaser viste han at det tidlige mennesket mestret seilet før det fant opp sadelen og hjulet.

Museet ble opprinnelig bygd for å huse «Kon-Tiki», en flåte av balsatre av førkolumbisk modell som Heyerdahl brukte for å seile og drive med strømmen fra Peru til Polynesia i 1947.

En annen båt i museet er «Ra II», bygd av siv ut fra Heyerdahls oppfatning av hvordan gammel-egyptiske, havgående sivskip kan ha vært. Heyerdahl brukte «Ra II» til å seile fra Nord-Afrika til Karibia. Et tidligere forsøk med sivbåten «Ra» endte med at den gikk i oppløsning og måtte evakueres av mannskapet like før målet var nådd.

Museet inneholder også en samling av kulturgjenstander som Heyerdahl hadde med seg fra sin arkeologiske utgravning på Påskeøya, og en kopi av en av de berømte, store steinstatuene derfra.

Et av de nyeste tilleggene til museet er en kopi av et relieff av mytiske fuglemenn, som Heyerdals gruppe fant da de drev utgravninger i Tucume i det nordlige Peru. Likheten mellom disse fuglemennene og helleristninger av fuglemenn på Påskeøya er et av de sterkeste indisiene på kontakt mellom Sør-Amerika og Påskeøya før europeerne kom.

Museet inneholder også blant annet en del eksempler på bruk av tradisjonelle båter av siv fra forskjellige deler av verden, og annet materiale som Heyerdahl mente bekrefta hans teorier om store folkevandringer over verdenshavene i førhistorisk tid. Museet har eget område for skiftende utstillinger. I kjelleren under «Kon-Tiki»-flåten kan man vandre gjennom en 30 meter hule slik hulene er på Påskeøya. Museet har også en liten kino som hver dag klokken 12 viser Thor Heyerdahls Oscar-belønte film fra «Kon-Tiki»-ekspedisjonen. Kon-Tiki Museet har konkurranser for barn og ungdom og tar imot skoleklasser med foredrag ved forhåndsbestilling. I de senere år har en rekke bedrifter hatt glede av å avlegge museet på kveldstid med omvisning og bespisning og underholdning. Slike events må også forhåndsbestilles.

Thor Heyeardahls arkiv ble i 2011 oppført på UNESCOs register over verdensminner.[1]

Direktør er Maja Bauge.

Styreformann er Thor Heyerdahl jr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/new_collections_come_to_enrich_the_memory_of_the_world/ UNESCO Memory of the world

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]