Kon-Tiki Museet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′11,956″N 10°41′52,613″Ø

Kon-Tiki Museet
Kon-Tiki Museet
Sted Bygdøynes
Åpnet 1949
Museumstype Privat
Direktør Martin Biehl

Fasaden til museet
Kon-Tiki-flåten

Kon-Tiki Museet[sic]Bygdøynes i Oslo huser fartøy og kulturgjenstander fra Thor Heyerdahls ekspedisjoner. Museet er en privat stiftelse.

Heyerdahl (1914–2002) vant verdensberømmelse da han i 1947 krysset Stillehavet med «Kon-Tiki». Siden fulgte spektakulære seilaser med sivbåtene «Ra» og «Tigris». Med sine forhistoriske seilaser viste han at det tidlige mennesket mestret seilet før det fant opp sadelen og hjulet.

På Kon-Tiki Museet kan man se originalfartøyer og oppdaterte utstillinger om Heyerdahls ekspedisjoner, inkludert «Kon-Tiki», «Ra», «Tigris», Påskeøya, Fatu-Hiva, Tùcume, Galápagos, en 30 meter lang hulevandring, undervannsutstilling med en 10 meter lang hvalhai, Thor Heyerdahls bibliotek, Personen Thor Heyerdahl og Tiki pop-kultur. Den originale Oscar-vinnende Kon-Tiki-filmen vises hver dag kl. 12 i kinoen i underetasjen. Museet har en rikholdig butikk. I 2011 ble Thor Heyerdahls arkiver på Kon-Tiki Museet innlemmet i UNESCOs Memory of the World Archives.

Direktør er Martin Biehl

Styreformann er Ingjerd Hoem

Historie[rediger | rediger kilde]

Thor Heyerdahl og besetningsmedlem fra Kon-Tiki flåten Knut Haugland tok initiativet til å bygge Kon-Tiki Museet. Knut Haugland ledet og utviklet Museet i mer enn 40 år, de fleste av dem i tillegg til sitt faste arbeid i den Norske Hæren. Internasjonalt kjent for sine dristige aksjoner under andre verdenskrig anså Knut Haugland sitt virke ved flere museer som et bidrag til økt kulturforståelse, fred og forsoning. Besøkende fra alle verdensdeler har besøkt museet.

Kon-Tiki Museet ble bygd i flere trinn. Museet åpnet dørene for første gang 15. mai 1950 i en enkel trebygning. Dagens bygning er tegnet av F.S. Platou og Otto Torgersen.

Interessen for å besøke Kon-Tiki Museet ble raskt så stor at det ble nødvendig å bygge et mer permanent bygg. Dette sto ferdig i 1957. For å finansiere det nye bygget ble Kon-Tiki flåten sendt ut på Europa-turne. Den var innom både Köln, Amsterdam, Bussel og Paris. På slutten av 1970-tallet ble det nødvendig å utvide museet ytterligere etter Ra-ekspedisjonen i 1969 og 1970 for å huse Ra II.

Kon-Tiki Museet er en privat stiftelse, som drives uten offentlig støtte. Gjennom årene har utallige celebriteter besøkt museet, blant annet dronning Elisabeth II, kongen av Thailand, president Eisenhower og president Clinton og Bill Gates med familie.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]