Burotdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Burotdvergmåler
Burotdvergmåler
Burotdvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia succenturiata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: burotdvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: veikanter og skrotemark
Utbredelse: Palearktis

Burotdvergmåler (Eupithecia succenturiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia). Den finnes nord til Trøndelag i Norge, men mangler på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 20 – 25 mm), slank, hvit og grå måler, en av de største dvergmålerne (Eupithecia spp.). Den kan kjennes forholdsvis lett på at det er så mye hvitt i vingene og på av ryggsiden av forkroppen er hovedsakelig hvit. Forkroppen er hvit på overisden bortsett fra en grå "krage" lengst foran. Bakkroppen er grå med en rekke av små, svarte flekker langs ryggen, det bakerste leddet er hvitt. Forvingen har et hvitt felt langs midten som går fra roten og omtrent 2/3 ut i vingen. Midt i vingen er det en oval, svart flekk. I den ytre delen et jevnbredt, hvitt tverrbånd, utenfor dette en smal, hvit, siksak-linje. Bakvingen er lyst grålig. Larven er lysbrun med tallrike, små, hvite vorter spredt over hele kroppen. Den har en smal, hvit sidestripe og en rekke av rombeformede, brune flekker langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på blomstene av burot (Artemisia vulgaris), av og til også på ryllik (Achillea spp.), reinfann (Tanacetum vulgare), sløke (Angelica sylvestris) og blåbær (Vaccinium myrtillus). De voksne målerne flyr om natten i juniaugust og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i den palearktiske region. I Norge er den funnet nord til Nord-Trøndelag, men mangler i Rogaland og Hordaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]