Burot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Burot
Burot like før blomstene åpner seg
Burot like før blomstene åpner seg
Vitenskapelig(e)
navn
:
Artemisia vulgaris
L.
Norsk(e) navn: burot
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Kurvplanteordenen
Familie: Kurvplantefamilien
Slekt: Malurtslekta
Habitat: nitrogenrik jord
Utbredelse: Europa, Asia og Nord-Afrika

Burot er en art i malurtslekta. Det er en plante som er brukt som medisinplante siden oldtiden og kan være giftig i større mengder.[1] Giftvirkningen er omtrent den samme som hos malurt.[2] Som andre i malurtslekta er burot vindpollinert og pollen fra denne planten gir mange pollenallergikere plager.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Planten blir vanligvis mellom 1-2 meter høy, men kan i sjeldne tilfeller vokse seg opptil 2,5 meter. Bladene er mellom 5-20 cm lange, mørkegrønne og har hår på undersiden. Den oppreiste stengelen er ofte rødlig i fargen. Korgene er ganske små, omtrent 5 mm lange, og består utelukkende av rørkroner. Planten blomstrer fra juli til september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Burot er vanligst på Østlandet, men finnes over store deler av landet. Den trives godt på nitrogenrik jord, for eksempel veikanter, åkerkanter og brakkjord. Noen arter sommerfugler spiser bladene og blomstene på burot.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Våre medisinske planter. [Oslo]: Det Beste. 1984. s. 116. ISBN 8270101567. 
  2. ^ Wink, Michael og van Wyk, Ben-Erik (2008). Mind-altering and poisonus plants of the world (engelsk). Oregon USA: Timber Press Inc. s. 345. ISBN 978-0-88192-952-2. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]