Brakerøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brakerøya

Brakerøya
59°44′31″N 10°13′52″Ø

Buss til Brakerøya (fra ukjent tidsperiode)

Brakerøya er et strøk i Drammen og utgjør den sørøstlige delen av bydelen Bragernes. Folketallet er om lag 1700.[1] Omliggende strøk er, foruten sentrum av Bragernes i vest, Toppenhaug i nord, Nøste i nordøst og Lierstranda i øst. Store deler av bebyggelsen måtte vike plass for motorveien E18 og Drammensbrua1970-tallet. Brakerøya stasjon ligger på Drammenbanen og ble åpnet i 1873.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Navnet Brakerøya kommer fra gården Braker som sannsynligvis ble ryddet i eldre jernalder.[2] Braker, som også har gitt navn til hele bydelen Bragernes, strakk seg fra Bragernes torg til Nøstebekken. Gårdens område fikk gradvis mer og mer bybebyggelse fra 1600-tallet.

Fram til 1942 het bydelen Bragerøen i offisielle sammenhenger. Det ble det en slutt på etter et vedtak i bytinget av ordføreren utpekt av okkupasjonsmakten, NS-mannen Odd Viig. Etter initiativ fra Drammens postmester og postverkets navnekonsulent som syntes det var inkonsekvent at det fantes ett postkontor med navnet Landfalløya og ett som het Bragerøen, ble navnene Brakarøya og Brakerøya foreslått. Byens gatenavnkomite var ikke enige og mente Bragerøya var et bedre alternativ. Ordførerens vedtak ble likefullt «Navnet på bydelen skrives "Brakerøya"».[3]

Industri[rediger | rediger kilde]

Osram-bygget sett fra motorveibrua. Nå nedlagt som fabrikklokale

Det har vært betydelig industriaktivitet i bydelen. Viktigst er National industri (nå en del av ABB) som ble grunnlagt i 1917 som en videreføring av Drammens Elektriske Burau fra 1899.[4] Lyspæreprodusenten Osram hadde også omfattende virksomhet på Brakerøya, men denne ble lagt ned i 2008.[5] Osram-bygget er fremdeles et slags landemerke i bydelen.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Brakerøya har historisk blitt regnet som et arbeiderstrøk. Folk som arbeidet i industrien, bosatte seg gjerne i nærheten. Mest kjent i så henseende var Nøsteboligen, også kalt Nationalblokka, ved Brakerøyabanen, like over grensa til Lier. Den besto av 32 leiligheter til ansatte i National Industri og deres familier. I sin tid var den landets største boligblokk.[6] Bygningen ble revet i 1972 i forbindelse med anleggelsen av motorveien. Totalt måtte 222 husstander på Brakerøya flytte for å gjøre plass til motorveibrua.[1]

Fjellheim gård[rediger | rediger kilde]

Fjellheim skole. Oppført 1913

Fjellheim gård fra 1870 ligger på Brakerøya. Den er tegnet av arkitekt Emil Victor Langlet på oppdrag av rittmester Jacob Borch. Ifølge tradisjonen skal Bjørnstjerne Bjørnson ha anbefalt Borch å bygge en gård på en høyde over Brakerøya og la Langlet tegne den.[7] Fjellheim skole har navnet fra gården og ble innviet i 1913. Skolen ble nedlagt i 1990.

Foreningsliv[rediger | rediger kilde]

Idrettsforeningen Bragerøens Ballklubb, senere Sparta/Bragerøen, ble stiftet på Brakerøya i 1936 og har tradisjonelt hatt tilhold i bydelen. Klubbens hjemmebane Brakerøyabanen, som også kalles «Bakgår'n», ble anlagt av ungdom på nødsarbeid samme år.[8]

Bryte- og Bokseklubben Drammens Atletklubb ble stiftet på Brakerøya i 1917 som Bragerøens Atletklubb. Klubben fikk raskt appell i hele byen og skiftet navn til Drammens Atletklubb i 1933.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Vivi Skalleberg (7. juli 2010). «Har sin egen usjenerte oase». dt.no. Besøkt 8. juli 2010. 
  2. ^ http://www.lier.kommune.no/liers-historie/braker.htm
  3. ^ Berit Nøkleby (1996). Drammen. En norsk østlandsbys utviklingshistorie. Bind V. Drammen. s. 78. 
  4. ^ «historieboka.no, Industribyen Drammen». Arkivert fra originalen 17. februar 2015. Besøkt 18. januar 2010. 
  5. ^ Pakker de siste pærene, Drammens tidende, 30. april 2008[død lenke]
  6. ^ http://dt.no/nyheter/brakeroya-og-spiralen-i-fokus-1.5015219
  7. ^ Borgen, Per Otto (1995). Drammen byleksikon. Drammen. s. 98. 
  8. ^ Olsen, John W. (red). (1994) Sparta/Bragerøen 75 år, jubileumsberetning, side 9 – Drammen.