Osram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Osram
Osram Logo.svg
Org.formAksjeselskap i Tyskland
Etablert1. juli 1919 i München
Datterselskap(er) Osram Sylvania, Osram Opto Semiconductors GmbHRediger på Wikidata
HovedkontorMünchen
LandTyskland
Produkt(er)Belysning
Antall ansatte35 494[1] (2013)
Nettstedhttps://www.osram.com
Osrams hovedkvarter i Drammen, ligger like ved E-18 gjennom byen.
Lyspæreprodusenten Osram har siden tidlig på 1900-tallet laget en mengde ulike glødelamper og belysningsprodukter. Bildet viser modellen OSRAM DULUX D, et 18 watts kompaktlysrør, fra 2004.
Osram lyspærer i butikk.

Osram er både et varemerke for lyspærer, lysrør og andre belysningsprodukter og et firmanavn for en tysk produsent av slike varer og for flere underselskaper av den tyske produsenten. Osram er verdens nest største lyspæremerke etter Philips som er global markedsleder.

Betegnelsen osram ble registrert som varemerke allerede i 1902 og er et teleskopord satt sammen av deler av navnene osmium og wolfram, grunnstoffer som brukes til glødetråd i glødelamper.

Osram GmbH[rediger | rediger kilde]

Osram GmbH ble dannet i 1919 da industriselskapene AEG, Siemens & Halske og Deutsche Gasglühlicht slo sammen sin produksjon av glødelamper. Selskapet har siden 1978 vært et datterselskap som er heleid av i Siemens AG. Osram GmbH har hovedkontor i München og omkring 40 000 ansatte fordelt på fabrikker i tilsammen 19 land. Selskapet omsatte for 38 milliarder kroner i 2007. Den tyske selskapsbetegnelsen GmbH betyr Gesellschaft mit beschränkter Haftung, det vil si «selskap med begrenset ansvar».

Osram AS i Norge[rediger | rediger kilde]

Den norske lyspærefabrikken Osram AS startet virksomheten på Brakerøya i Drammen i 1916 under navnet AS Norsk Elektrisk Lampefabrikk (NEL). Osram-fabrikken var i mange år en hjørnesteinsbedrift i Drammen, og i 1972 var det 235 ansatte der, det største antallet gjennom tidene. Den årlige produksjonen ved anlegget i Drammen var på det meste 35,6 millioner lyspærer. Osram AS har siden 1991 vært et underselskap av det tyske Osram GmbH. Det ble lagd lyspærer i Drammen fram til 31. mai 2006. Etter det ble maskinene sendt til fabrikken i Slovakia og Osram i Norge fortsatte bare med pakking av varer til det nordiske markedet. Anlegget i Drammen ble lagt ned i 2008, men salg og administrasjon fortsetter ved aksjeselskapets hovedkontor på Vækerø utenfor Oslo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]