Osram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Osram
Osram Logo.svg
Org.formAksjeselskap i Tyskland
BransjeHalvleder, fotonikk, elektroindustri
Etablert1. juli 1919
Eier(e) Ams AGRediger på Wikidata
Morselskap Ams AGRediger på Wikidata
Datterselskap Osram Sylvania, Osram Opto Semiconductors GmbH, Agelindus AG, Tschöpelner WerkeRediger på Wikidata
Eierandel i ElektraverkenRediger på Wikidata
Hovedkontor MünchenRediger på Wikidata
LandTyskland
Antall ansatte21 400[1] (2020)
Nettsted Offisielt nettsted (en) · Offisielt nettsted (es)
Osrams hovedkvarter i Drammen lå like ved E-18 gjennom byen.
Lyspæreprodusenten Osram har siden tidlig på 1900-tallet laget en mengde ulike glødelamper og belysningsprodukter. Bildet viser modellen OSRAM DULUX D, et 18 watts kompaktlysrør, fra 2004.
Osram lyspærer i butikk.

Osram er både et varemerke for lyspærer, lysrør og andre belysningsprodukter og et firmanavn for en tysk produsent av slike varer og for flere underselskaper av produsenten. Osram er verdens nest største lyspæremerke etter Philips.

Betegnelsen Osram ble registrert som varemerke i 1902 og er et teleskopord satt sammen av deler av navnene osmium og wolfram, grunnstoffer som brukes til glødetråd i glødelamper.

Osram GmbH[rediger | rediger kilde]

Osram GmbH ble dannet i 1919 da industriselskapene AEG, Siemens & Halske og Deutsche Gasglühlicht slo sammen sin produksjon av glødelamper. Selskapet har siden 1978 vært et datterselskap som er heleid av i Siemens AG. Osram GmbH har hovedkontor i München og omkring 40 000 ansatte fordelt på fabrikker i tilsammen 19 land. Selskapet omsatte for 38 milliarder kroner i 2007. Den tyske selskapsbetegnelsen GmbH betyr Gesellschaft mit beschränkter Haftung, det vil si «selskap med begrenset ansvar».

Osram AS i Norge[rediger | rediger kilde]

Den norske lyspærefabrikken Osram AS startet virksomheten på Brakerøya i Drammen i 1916 under navnet AS Norsk Elektrisk Lampefabrikk (NEL). Osram-fabrikken var i mange år en hjørnesteinsbedrift i Drammen. På starten av 1950 tallet hadde bedriften 150 ansatte og produserte ca. 4 millioner lyspærer som tilsvarte halvparten av det Norske forbruket. I 1953 ble fabrikken totalskadet av en brann, mesteparten av utstyr forsvant under brannen, allerede i 1954 var produksjonen i gang igjen. På 1950 tallet utvidet fabrikken utvalget med produksjon av lysrør. En av fabrikkens mer populære produkter var juletre belysning, på 50 tallet solgte fabrikken om lag 30 000 lyslenker i året. På 1960 ble den kjente Osram blokka oppført og tatt i bruk. På 1970 tallet hadde Osram en markedsandel på ca. 50 prosent i Norge og sysselsatt totalt 235 personer, i 1984 ble selskapet overtatt av det Tyske selskapet Osram Gmbh. I 1991 ble det produsert 150 forskjellige lyspærer i Drammen, den Norske delen av selskapet hadde på den tiden omtrent 200 ansatte og en omsetning på 240 millioner kroner. I 1998 kom det største tilbakeslaget da Norgesgruppen lukket døra for Osram, som førte til oppsigelser ved fabrikken. I 1999 produserte fabrikken 29 millioner pærer i Drammen. I 2003 ble Osram utestengt fra Coop noe som gjorde at Osrams markedsandel i Norge falt fra 70 prosent til 55 prosent. I 2005 besluttet styret i Osram å legge ned fabrikken, produksjonen ble i 2006 stanset. Salg og administrasjon fortsetter ved aksjeselskapets hovedkontor på Vækerø utenfor Oslo. Den årlige produksjonen ved anlegget i Drammen var på det meste 35,6 millioner lyspærer.[2]

Osrambygget i Drammen på Landfalløya

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]