A5 (Storbritannia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Storbritannia som viser A5.

A5 er en av hovedferdselsårene i Storbritannia. Veien går fra London til Holyhead i Wales. Langs store deler av ruten følges den gamle romerske ruten Watling Street.

Veien ble anlagt av ingeniøren Thomas Telford, og langs store strekninger i Wales ligger den i stor grad slik den opprinnelig ble konstruert. Flere av tollbodene langs veien er bevart på denne strekningen. Formålet med veien var å gjøre det mulig for hestekjerrer å frakte post mellom London og Holyhead, og derfra videre til Irland. På grunn av dette er den anlagt slik at den ikke noe sted har stigninger på mer enn 5 %.

Rute[rediger | rediger kilde]

Marble Arch, hvor A5 starter

Veien starter ved Marble Arch i London, og går nordvestover på Edgware Road. Den mister navnet A5 i nærheten av Edgware, og fortsetter som A5183 til kryss 9 sør for LutonM1, hvor den igjen får navnet A5. På denne strekningen passerer den Elstree, Borehamwood, Radlett, St. Albans og Redbourn.

Veien går så gjennom Dunstable, Milton Keynes og Towcester, forbi Rugby og Hinckley og så gjennom Tamworth.

Etter Brownhills krysser den motorveien M6 og fortsetter så via Cannock til Telford, en by som forøvrig har navn etter Thomas Telford. Derfra har den en kort strekning motorveistandard og heter M54.

Den passerer så Shrewsbury, Nesscliffe og Oswestry, og går inn i Wales rett vest for Chirk. I Wales går den gjennom Corwen, Llangollen og Betws-y-Coed, så opp gjennom Capel Curig hvor den når sin maksimale høyde på 312 moh.

Menai Suspension Bridge

Veien går så ned igjen mellom fjellene i Snowdonia, fordbi Bethesda og Bangor. Den krysser MenaistredetMenai Suspension Bridge nær Bangor, og går så inn på Anglesey parallelt med A55 inn til Holyhead. Den slutter der ved Admiralty Arch, et monument tegnet av Thomas Harrison til minne om kong Georg IVs besøk under en reise til Irland.

Deler av A5 har blitt sidevei, ettersom motorveiene M1, M54 og M6 har blitt anlagt som en mer direkte rute. I Wales er det også vanlig å velge A55 for å slippe å kjøre fjellruten gjennom Snowdonia, og i stedet ta den enklere veien gjennom Cheshire Gap og så langs kysten.