Blasketøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blasketøyene
Dunmore-Head-and-Blasket-Islands.JPG
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Administrasjon
LandIrland
Posisjon

Blasketøyene
52°05′21″N 10°32′49″V

Kart som viser plasseringen av Blasketøyene på vestkysten av Irland.
Inis Tuaisceart sett fra Beiginis
Irlands vestligste øy An Tiaracht

Blasketøyene, eller Blasket Islands (engelsk) eller Na Blascaoidí (irsk), er en liten øygruppe i Atlanterhavet på vestkysten av Irland. Øygruppen ligger like utenfor Dinglehalvøya i grevskapet Kerry i Irland.

Blasketøyene er Irlands vestligste utpost. Noen regner dem også som Europas vestligste punkt, men minst tre andre øyer eller øygrupper ligger klart lenger vestlig; disse er (fra øst mot vest) Madeira, Island og Asorene. (Også enkelte av Kanariøyene ligger lenger vestlig, men Kanariøyene skal geografisk tilordnes Afrika).

Inntil 1953 var øyene bebodd av en irsktalende befolkning, og var et Gaeltacht område. I 1953 ble det fra offentlig hold tatt initiativ til fraflytting. En stor del av den opprinnelige befolkningen emigrerte til USA, og bosatte seg i Springfield i Massachusetts. Andre bosatte seg på Dinglehalvøya.

Omfattende antropologiske og lingvistiske studier ble gjort av øyboerne på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Great Blasket Island (An Blascaod Mór) er den største av Blasketøyene. Den ligger om lag to kilometer fra fastlandet, og strekker seg seks kilometer i sørvestlig retning. Det høyeste punktet på An Blascaod Mór er Croaghmore, 292 meter over havet. Det har ikke vært fastboende på øya siden 1953, men i sommerhalvåret er det en del mennesker som oppholder seg på øya.

Beiginis (Beginish) er en mindre øy som ligger mellom An Blascaod Mór og fastlandet. Den er ikke mer enn 14 meter høy. Øya har en stor koloni av rødnebbterner, og er en viktig yngleplass for havert (gråsel).

Inis Tuaisceart (Inishtooskert) er den nordligste av Blasketøyene, noe også navnet betyr. Den kalles også An Fear Marbh, «den døde mannen», siden den sett fra Beiginis kan se ut som en mann som ligger på rygg med hendene langs siden. Øya har en koloni på rundt 20 000 havsvaler, som er en av verdens største havsvalekolonier (den største er regnet for å være NólsoyFærøyene). Det er også ruiner av gamle steinbygninger på øya. Øya er 172 meter høy.

An Tiaracht (Tearaght Island) er den vestligste av Blasketøyene, og dermed også det vestligste punktet i Irland. Den ligger på 10 grader og 40 minutter vestlig lengde. Øya er omtrent en kilometer lang (øst-vest) og 500 meter bred (nord-sør). Den større østlige delen er 200 meter høy, mens toppen av den mindre delen i vest er 116 meter høy. De to delene er forent gjennom en smal klipperygg med en naturlig tunnel tvers gjennom. Som de andre øyene har også An Tiaracht et rikt fugleliv, med blant annet havlire og havsvale. Det er også forskjellige alkefugler, blant annet lunde.

Av andre øyer blant Blasketøyene kan nevnes Inis na Bró (Inishnabro) og Inis Mhic Uileáin (Inishvickillane)

Blasketislands.jpg
Panorama av Blasketøyene mot kveldssolen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]