Great Blasket Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forlatte hus på Great Blasket Island.

Great Blasket Island (irsk: An Blascaod Mór) er den største av Blasketøyene i grevskapet Kerry i Irland.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya ligger om lag to kilometer fra fastlandet ved Dunmore Head, og strekker seg seks kilometer mot sørvest. Høyeste punktet på øya er Croaghmore med en høyde på 292 meter over havet. Nærmeste byen på fastlandet er Dunquin, og det går båter herfra til øya på sommeren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øya var bosatt fram til 1953, da den irske regjeringen avgjorde at de ikke lenger kunne garantere for sikkerheten til innbyggerne på øya. Hovedspråket på øya var irsk gælisk, og den regnes som et Gaeltacht-område. Tre irske forfattere har bodd her: Tomás Ó Criomhthain, Peig Sayers og Muiris Ó Súilleabháin. De tilhørte tre ulike generasjoner, og har alle skrevet selvbiografier, og på den måten har vi et godt bilde av hvordan livet på øya var fra midten av 1800-tallet og fram til 1920. De skrev alle på irsk, og bøkene deres er oversatt til engelsk såvel som til andre språk. Hjemmene til Tomás Ó Criomhthain og Muiris Ó Súilleabháin er i dag ruiner, mens Sayers hus har blitt restaurert, og var tidligere en del av et ungdomsherberge.

Eierskap[rediger | rediger kilde]

Ungdomsherberget og kaféen som engang var på øya, er nå stengt. Det skyldtes en uenighet mellom den irske stat, som ønsket å gjøre hele øya om til en nasjonalpark, og en privatperson som hevdet eierskap for nesten hele øya. Partene skal nå ha kommet til enighet, noe som innebærer at den irske staten kjøper nesten hele øyen, inkludert landsbyen på øya, og øya er allerede de facto nasjonalpark.