Hopp til innhold

Gjelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjellene til krill er godt synlige

Gjeller er et pusteorgan (for noen arter også fødeopptaksorgan) hos fisk og andre vannlevende organismer. De har to hovedoppgaver; gassutveksling og væskebalanseregulering. Gassutvekslingen består i å tilføre blodet oksygen fra vann og skille ut karbondioksid. Væskebalanseregulering består i å ta opp og skille ut salt for å sørge for at kroppens saltinnhold er forsvarlig.

Hos brusk- og beinfisker (gnathostomer) sitter det respiratoriske vevetgjellebuer foran svelget. Bruskfisker tar inn vann både via munnhulen og gjelleåpningene (såkalte dorsale spirakler). Vannet presses over gjellebuene på to måter. Enten gjennom at muskler i munnhulen komprimerer volumet, eller at fiskene svømmer med åpen munn og lar vanntrykket drive den respiratoriske vannstrømmen. Beinfisker har et gjellelokk (operculum) som sammen med muskulaturen i munnhulen skaper trykkforandringer gjennom at vann suges inn i munnhulen og presses ut over gjellebuene.

Gjellene består av flere gjellebuer som er delt i flere tynne utposninger. I gjellebuene går det mange små blodårer som kan ta opp og gi fra seg gasser. Dette er basert på motstrømsprinsippet. I hårrørsårene, der gassutvekslingen foregår, strømmer blodet i motsatt retning av vannet. Dermed kan opptil 80% av oksygenet i vannet overføres til blodet i gjellene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Gills – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata