Lundsnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lundsnegl
Foto: Michael Gäbler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cepaea nemoralis
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: lundsnegl,
stor hagesnegl
Hører til: Helicidae,
lungesnegler,
snegler,
bløtdyr
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: åpent skoglandskap
Utbredelse: Europa
?

Lundsnegl (Cepaea nemoralis) er et bløtdyr og tilhører de landlevende lungesneglene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Cepaea nemoralis
Når det er tørt, trekker den seg inn i skallet og venter.

Skallhøyde er 14-23 millimeter bredt og 15-20 millimeter og det har 5,5 vridninger. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger. Skallet er gult, med en eller noen mørke midtlinjer midt langs hver vinding.

Kroppen er grå og ikke særlig brun. Vanlig hagesnegl er mer brun og har skall med eller uten mørke lengdelinjer. Kanten rundt åpningen i skallet er mørk. For en sikker artsbestemmelse må en dissekere sneglen og se på genitaliene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Stor hagesnegl lever på land ofte i åpen løvskog, kratt, veiskråninger eller mer åpent landskap. Den lever av både friske og råttnende planter.

Stor hagesnegl er i aktivitet fra våren og kan ses helt til høsten. Om vinteren ligger den i dvale.

Stor hagesnegl er tvekjønnet noe som gjør det lettere å finne en partner. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre gjensidig. De kjønnsmodne parer seg om våren. Kroppene presses sammen, fot mot fot, rett overfor hverandre. Med vaggende bevegelser beføler de hverandre med leppene og tentaklene. Etter en tid vrenger den ene sneglen ut sin vaginaåpning og en pilsekk med en kalkpil som den stikker inn i partnerens kropp. Den andre sneglen gjør likeså og paringen kan begynne. De befrukter hverandre samtidig.

Ettersom de er tvekjønnet kan begge legge egg. Eggene legges i en grop eller hule sneglen graver ut i jorden. Vanligvis legger hver snegl omtrent 20-30 egg.

Snegler dør av og til ikke lenge etter paring og egglegging.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]