Bjarkemål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjarvard og Skuld slår fast at Rolf Krake og Bodvar Bjarke og berserkene er døde. Illustrasjon av Lorenz Frølich, 1856.

Bjarkemål (norrønt Bjarkamál) er et norrønt heltedikt fra omkring år 1000. Bare noen få strofer av diktet er bevart på islandsk, og forøvrig er diktet kjent fra Saxos latinske versjon. Diktet handler om Rolf Krakes nederlag i Lejre, og historien fremstilles som en dialog mellom to av Rolf Krakes tolv berserker Bodvar Bjarke (derav navnet) og Hjalte.

Ifølge Snorres Olav den helliges saga skal Tormod Kolbrunarskald ha fremsagt diktet («det gamle Bjarkemål») før slaget på Stiklestad.[1][2] Diktet er således gammelt, og antas å ha vært et av foreleggene for Rolf Krakes saga.[3]

Saxos versjon av diktet, som utgjør 298 heksameter, er imidlertid utpenslet med lån fra antikke forbilder som andre sang (Nyktomakhien) fra Æneidens; det vil si beretningen om beleiringen av Troja. Hos Saxo består diktet av tre deler eller sanger: Først Hjaltes tale om hirdmannslivet, så Hjaltes minnetale over heltekongen og for det tredje Bjarkes enetale som gjentar hyllesten av livet som kongens hirdmann.

Dikterpresten Grundtvig har gitt sin versjon av diktet i salmen «Sol er oppe». Diktet er oversatt til nynorsk av Erik Eggen og utgitt sammen med Rolf Krakes saga.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Bjarkemål i Store norske leksikon
  2. ^ Finnur Jónsson. Den oldnorske og oldislandske litteraturs historie; bind 1. København, 11920
  3. ^ Fredrik Paasche. Norsk litteraturhistorie. Bind 1: Norges og Islands litteratur indtil utgangen av middelalderen. Aschehoug, 1924. Side 462.
  4. ^ Soga om Rolv Krake, med Bjarkemål. Omsett av Erik Eggen; revidert av Øystein Frøysadal. Samlaget, 1962. (Norrøne bokverk ; Nr 39)
Eksterne lenker