Rolf Krakes saga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rolv Krake sår sin mors gull på Fyrisvall, tegning av Hugo Hamilton 1830. Teckningar ur Skandinaviens Äldre Historia. Stockholm

Rolf Krakes saga (norrønt Hrólfs saga kraka) er en sen fornaldarsaga om den danske kongen Rolf Krake og hans ætt, Skjoldungene.[1] Hendelsene som sagaen beretter om kan dateres til slutten av 400-tallet og begynnelsen av 500-tallet.

Manuskriptene[rediger | rediger kilde]

Rolf Krake (Hrólf Kraki) var en mytologisk konge ved Lejre på den danske øya Sjælland. Han er beskrevet i flere eldre sagaer og i andre dokumenter som Lejrekrøniken (Chronicon Lethrense) og Gesta Danorum av Saxo Grammaticus (som Roluo Krake). Innholdet av Rolf Krakes saga blir også nevnt av Snorre Sturlason i hans Ynglingasaga som en del av en i dag tapt saga om Skjoldungene. Han nevnes også i Skaldskaparmål.

Det er antatt at sagaen ble nedskrevet i perioden mellom rundt 1230 og 1450, men forut for nedskriving har det vært en lang muntlig tradisjon hvor den historiske kjernen har blitt finslipt, endret og smykket. Sagaen blir vanligvis klassifisert som en fornaldersaga, en legendarisk eller saga fra forhistorisk tid.

44 manuskripter er bevart, men det eldste av dem er fra 1600-tallet, skjønt ett manuskript er kjent å ha eksistert rundt 1461 på klosteret Möðruvellir i Skíðadal, en dal i fjorden Eyjafjordur i den nordøstlige delen av Island.

Sagaen er utarbeidet på samme vis som de fleste andre sagaer, og er en form for krønike i norrøn tradisjon, med delvis tilsvarende informasjon som nevnes i de angelsaksiske episke diktene Beowulf og Widsith, hvor mange av de samme skikkelsene opptrer i sine tilsvarende gammelengelske former: Rolf Krake (Hrólfr Kraki) er Hroðulf, hans far Helge (Helgi) er Halga, hans onkel Roar (Hróarr) er Hroðgar, hans bestefar Halvdan (Halfdan) er Healfdene, og deres ætt Skjoldungene er Scyldingas.[2] Dessuten opptrer også de samme fiendene: Frode (Fróðo) som Froda og kong Adils (Aðils) i Svitjod (Sverige) som den svenske kongen Ædgils.

Innholdet[rediger | rediger kilde]

Sagaen begynner med en konflikt hvor Frode dreper sin bror Halvdan for å bli konge av Danmark. Til tross for Frodes forsøk på å få drept Halvdans to unge sønner, Roar og Helge, klarer de å hevne sin far ved å brenne Frode inne. Roar gifter seg deretter med datteren til en konge i England mens Helge blir konge av Danmark. Han blir opptatt av å gifte seg med Aaluf (Ólof), en vakker saksisk dronning og skjoldmø eller møykonge som kler seg som en krigerkonge og er uinteressert i ekteskap.

Ved første møte lurer hun ham i søvn, raker av ham håret og sender ham vekk i en sekk. Helge tar hevn ved å lure Aaluf inn i en skog ved to skattekister og tvinge henne til å ha samleie. Hun føder senere en datter som hun døper Yrsa etter sin hund. Senere lar hun Helge møte Yrsa og de blir forelsket i hverandre uten å vite slektsforholdet. Når Yrsa oppdager at Helge er hennes egen far drar hun tilbake til sin hevngjerrige mor. Senere gifter Yrsa seg med Adils, konge av Svitjod. Helge dør og blir etterfulgt av sin bror Roar mens Rolf fortsatt er en ung gutt, men når Roar også dør blir Rolf Krake danenes konge.

Mange helter kommer for å gå i Rolfs tjeneste, blant annet Bodvar Bjarke (se også Bjarkamål). Adils ber om hjelp i kampen mot sin onkel og Rolf sender tolv av sin krigere og Adils vinner sin rike. Når Adils ikke vil lønne Rolfs menn for deres hjelp, drar Rolf Krake til Uppsala hvor han får hjelp av sin mor Yrsa som gir rike gaver.

Etter å ha styrt i mange år blir Rolf Krake brent til døde av sin svoger Hjarvard (Hjorvard). Alle hans menn blir også drept, unntatt én som later som han sverger troskap til Hjarvard, men dreper ham isteden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Excerpts from the The Saga of King Hrolf Kraki | Translated by Jesse Byock». www.viking.ucla.edu. Besøkt 12. juni 2021. «Penguin Edition Table of Contents» 
  2. ^ «King Hrolf Kraki - Introduction - About the Saga». www.viking.ucla.edu. Besøkt 12. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]