Bjørn Talén

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Talén
Født8. september 1890
Død12. juli 1945 (54 år)
Utdannet ved Krigsskolen, Oslo katedralskole
Beskjeftigelse Operasanger
Nasjonalitet Norge

Bjørn Talén (født 8. september 1890 i Kristiania, død 12. juli 1945 i Bergen) var en norsk operasanger (tenor).

Talén studerte sang i Milano, Napoli, London og Paris. Han debuterte i Universitetets aula 1. oktober 1914. I 1918–20 var han ved Opera Comique i Kristiania. Han opptrådte ellers ved Nationaltheatret og ved Den kongelige opera i Stockholm, og han hadde gjesteopptredener i København, Torino, Madrid, Berlin, Dresden og flere andre steder. Fra 1921 til 1928 var han fast ansatt som førstetenor ved Staatsoper i Berlin, og videre fram til 1932 ved Städtische Oper samme sted.

Av roller han sang, kan nevnes Tannhäuser, Faust, Don Jose i Carmen, Cavaradossi i Tosca, Pinkerton i Madama Butterfly og Samson i Samson og Dalila. Han sang også nyere repertoar, blant annet Kurt Weill. Tilbake i Norge opptrådte han også i mer operetteaktige oppsetninger, som Smilets land av Franz Lehár. En jubileumskonsert i 1939 ble også i praksis avskjedsopptredenen.

Talén hadde også offisersutdannelse og nådde kapteins grad. Ved den tyske invasjonen i 1940 var han sjef for luftvernetKongsvinger festning. Kommandanten der var tyskvennlig, men på Taléns ordre ble depotene brutt opp, slik at de innkalte soldatene kunne få våpen og uniformer.

Talén døde av kreft i 1945.