Bernardo Hombach Lütkermeier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bernardo Hombach Lütkermeier
Født12. sep. 1933Rediger på Wikidata (90 år)
Krefeld
BeskjeftigelseKatolsk prest (1961–), katolsk biskop (1995–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Juigalpa (1995–2003)
  • bishop of Granada, Nicaragua (2003–2010) Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
UtmerkelserFortjenstkors med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden
Fortjenstkors av 1. klasse av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden
Bispedømmet Juigalpa i Nicaragua
Bispedømmet Granada i Nicaragua

Bernardo Hombach Lütkermeier, opprinnelig Bernhard Hombach (født 12. september 1933 i Krefeld i Tyskland) er en tyskfødt emeritert katolsk biskop av Granada i Nicaragua.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bernhard Hombach vokste opp i Hohenhain nær Freudenberg i Tyskland. Han gikk først på dey kommunale gymnasium i Olpe før han som 15-åring gikk over til De hvite fedres skole i Rietberg, der han bestod sin Abitur. Deretter studerte han katolsk teologi og filosofi ved det katolske universitet i Leuven.

Prest[rediger | rediger kilde]

Her ble presteviet i Leuven i 1961.

Etter en kort sjelesørgerisk tjeneste som kapellan i Ickern (Castrop-Rauxel) og som prest for spansktalende i Siegen og Dahlbruch dro han til Argentina. På grunn av den usikre politiske situasjonen der, forlot han landet og virket deretter i Peru (blant annet som pastor for det tysktalende samfunn i Lima), Colombia, Nigeria og Venezuela.

I 1987 flyttet han til Nicaragua, hvor han først var sogneprest i bispedømmet Juigalpa og senere ble utnevnt til bispedømmets generalvikar. Her arbeidet han også som stiftsforvalter i en årrekke.

Fra 1992 til 1995 var Hombach direktør for Caritas i Nicaragua. Et fokus for hans virke var et omfattende leseferdighetsprogram. I 1994 overrakte den tyske ambassadøren Helmut Schöps i Managua ham Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden for hans engasjement, og i 2016 - da var han blitt biskop av Granada - overrakte ambassadør Ute König ham fortjenstkorset av 1. klasse.

Biskop av Juigalpa[rediger | rediger kilde]

I 1995 utnevnte pave Johannes Paul II ham til den tredje biskop av bispedømmet Juigalpa. Han ble ordinert til biskop den 22. april 1995 i Juigalpa av erkebiskopen av Managua, kardinal Miguel Obando Bravo S.D.B.; medkonsekratorer var erkebiskop Johannes Joachim Degenhardt av Paderborn og biskop César Bosco Vivas Robelo, av León i Nicaragua.

Biskop av Granada (Nicaragua)[rediger | rediger kilde]

15. desember 2003 ble han utnevnt til femte biskop av bispedømmet Granada og overtok ovisiellt bispedømmet den 7. februar 2004. Siden 2002 var Hombach president i Caritas i Nicaragua; siden 2005 også visepresident for Bispekonferansen i Nicaragua (CEN).

I september 2008 avviste han en generell amnesti for de tidligere presidenter Arnoldo Alemán og Enrique Bolaños Geyer og tidligere minister Eduardo Montealegre på grunn av uregelmessigheter i deres embetsperiode fra 2002 til 2007; han krevde en juridisk avklaring.[1]

Den 11. april 2010 innvilget pave Benedikt XVI hans alderbetingede avskjedssøknad. Hans etterfølger var Jorge Solórzano Pérez, inntil da biskop av Matagalpa.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Monseñor Hombach rechaza amnistías políticas. La Prensa, 13. september 2008
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org hombach, lest 24. august 2023

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]