Caritas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Caritas Internationalis
Caritas pl.jpg
Grunnlegger(e)Lorenz Werthmann
TypeDen katolske kirkes internasjonale Humanitære organisasjon
Stiftet1897
HovedkontorVatikanstaten
VirkeområdeVerdensomspennende
Lokale ledd162 nasjonale avdelinger
UndergrupperCaritas Norge m.fl.
MottoGlobale utfordringer – lokale løsninger
Nettstedcaritas.org/

Grunnleggeren av Caritas i Tyskland (Tysk frimerke)

Caritas (latin den forbarmende kjærlighet) er Den katolske kirkes nødhjelpsorganisasjon som hjelper alle uavhengig av religiøs tilknytning. Den er organisert i 162 nasjonale avdelinger, som er aktive i mer enn 200 land og territorier. Caritas Internationalis ble opprettet i 1924 og har hovedkontor i Roma. Den norske avdelingen, Caritas Norge, ble opprettet i 1964. På europeisk nivå finnes det i tillegg den regionale sammenslutningen Caritas Europa. Caritas-nettverket er et av de største humanitære nettverk i verden.

Siden 1999 har president for Caritas Internationalis vært erkebiskop Youhanna Fouad El-Hage, og Duncan MacLaren har vært generalsekretær.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første Caritas-organisasjon var den tyske, ble grunnlagt i Köln i 1897 (Deutscher Caritasverband) på initiativ av prelat Lorenz Werthmann, og fikk nasjonalt hovedkvarter i Freiburg im Breisgau. Kort etter fulgte flere nasjonale Caritas-organisasjoner i Sveits (1901), Østerrike (1903) og USA (Catholic Charities, 1910).

I juli 1924, under Den eukaristiske verdenskongress i Amsterdam, dannet 60 delegater fra 22 land en konferanse med hovedkvarter hos Caritas Sveits i Luzern. I 1928 ble konferansen kjent som Caritas Catholica. Delegatene møttes annenhvert år frem til utbruddet av annen verdenskrig.

Samarbeidet ble gjenopptatt i 1947, og to konferanser ble sammenkalt til Luzern for å bistå med koordinering og samarbeide. Caritas fikk en ytterligere styrking da Vatikanet gav det i oppdrag å være offisiell representant blant annet overfor FN. I desember 1951 ble konføderasjonen i sin nåværende strukturelle skikkelse opprettet med 13 medlemsorganisasjoner, med utgangspunkt i Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Nederland, Italia, Luxembourg, Portugal, Spania, Sveits, Tyskland, USA og Østerrike.

Navnet Caritas Internationalis ble imidlertid ikke tatt i bruk før i 1957.

Caritas Internationalis har hovedkvarter i Palazzo San Calisto i Vatikanstaten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]