Belfast Lough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fergen «Lagan Viking» i Belfast Lough, underveis fra Belfast til Liverpool.

Belfast Lough eller Loch Lao/Laoihg (irsk) er en stor fjord (engelsk Sea Lough) på nordøstkysten av øya Irland. Fjorden ligger mellom grevskapet Antrim og Down i Nord-Irland. I bunnen av fjorden renner elven Lagan ut, og de indre delene består av mudderstrekninger og laguner.

De ytre delene av fjorden er for det meste steinete kyst med små viker med sandstrender. Nesene ved fjordens utløp kalles Orlock Point og Blackhead.

Byen Belfast ligger innerst i fjorden. Andre større byer ved fjorden er Holywood og Bangor på sørsiden av fjorden (Down), og Carrickfergus på nordsiden (Antrim). I Carrickfergus er det et gammelt normannisk slott, og på gamle kart fra før byen Belfast begynte å vokse blir fjorden ofte kalt Carrickfergus Lough.

Fjorden er lang og bred, med svært små tidevannsforskjeller. Dette gjør den svært populær for seilere. RMS «Titanic» ble bygget på skipsverftet Harland & Wolff innerst i fjorden.

Det er et fuglereservat i Belfast Lough. Mudderflatene innerst i fjorden er viktige næringsområder for forskjellige vadefugler, blant annet rødstilk, tjeld og svarthalespove.