Bangor (Nord-Irland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bangor
Beannchar (ga)
Bangor Bay ved Seacliff Road
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landNord-Irlands flagg Nord-Irland
GrevskapDown
DistriktArds and North Down
StatusBy (town)
Retningsnummer028
Befolkning64 596 (2021[1])
Nettsidewww.northdown.gov.uk
Posisjonskart
Bangor ligger i Nord-Irland
Bangor (Nord-Irland)
Bangor
Bangor (Nord-Irland)
Kart
Bangor
54°40′N 5°40′V

Bangor (irsk: Beannchar)[2] er en by i grevskapet Down i Nord-Irland. Den er en kystby på sørsiden av bukten Belfast Lough. Den ligger innenfor hovedstadsområdet Belfast og ligger 22 km øst for Belfast sentrum, som det er knyttet til med A2-veien og jernbanelinjen Belfast–Bangor. Befolkningen var 64 596 ved folketellingen i 2021.[1] Bangor fikk bystatus i 2022, og ble Nord-Irlands sjette by.

Byen utviklet seg ved et kloster grunnlagt av sankt Comgall i 586.[3] Klosteret er kjent som stedet hvor Antiphonarium Benchorense ble skrevet, og en kopi av manuskriptet er utstilt i byens kultursenter.

Byen er den tredje største i Nord-Irland, og er administrasjonssenter for distriktet North Down. Den har en marina som også er blant Nord-Irlands største. Royal Ulster Yeacht Club har sitt hovedkvarter der.

Ettersom Bangor ligger nær Belfast og er forbundet med den gjennom veien A2 og en jernbanelinje, har den et visst preg av å være en forstad til Belfast. Det finnes noe lett industri, men mange av innbyggerne er pendlere. Turisme er en viktig næringsvei, og det er planer (pr. 2004) om å oppruste området ned mot sjøen.

Fredsprisvinneren og unionistpolitikeren David Trimble og Formel 1-føreren Eddie Irvine er begge opprinnelig fra Bangor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Settlement 2015, NISRA
  2. ^ «Beannchar / Bangor», Placenames Database of Ireland
  3. ^ Den hellige Comgall av Bangor (~516-~602), Katolsk.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]