Sagene brannstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sagene brannstasjon
Foto: C. Hill, 2007
Beliggenhet
AdresseSandakerveien 58 A, 0477 Oslo
LandNorge
KommuneOslo kommune
Historiske fakta
FormålBrannstasjon
ArkitektBalthazar Lange
Kart
Kart
Sagene brannstasjon
59°56′19″N 10°46′03″Ø

Detalj fra Sagene brannstasjon
Minneplate over komikeren og revyartisten Leif Juster som ble født i Sagene brannstasjon 1910.

Sagene brannstasjon (opprinnelig kalt Sagene Brandstation) er Oslos eldste brannstasjon. Byggingen startet i 1913 og stasjonen ble tatt i bruk fra 1915. Sagene brandstation hadde da eksistert først i Maridalsveien 87, før man fra 1872 flyttet til Sagveien 23. Stasjonen lå i bakgården, inne på Hjula Veverier. Da bygget ble reist var adressen Åsengaten 10b, i dag har stasjonen adressen Sandakerveien 58 A.

Bygget[rediger | rediger kilde]

Bygget er utformet i jugendstil, og arkitekten bak stasjonen er Balthazar Lange. Portene til brannbilene står tre ved siden av hverandre i byggets midtparti som er fremskutt. Dette er flankert av to symmetrisk komponerte to etasjers bygningsledd med høye, valmede tak. Bygningens vinduer er kurvehankbuede med små ruter i den øverste delen.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Stasjonen består av fire vaktlag med 13 mann som kjører de tre bilene. Dekningsområdet er mot sør til midt på Grünerløkka, vestover til Ullevål sykehus, Økern og Årvoll i øst og til Nordmarka i nord.

Sagene er ved siden av Briskeby brannstasjon de eneste stasjonene med froskemannsberedskap i Oslo .

Leif Justers barndomshjem[rediger | rediger kilde]

Revyartisten Leif Juster hadde Sagene brannstasjon (Sagveien 23D) som sitt barndomshjem, da hans far, Just Nikolai Nilsen, var stasjonens formann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]