Lungeemfysem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lungeemfysem
Bilde av en lunge med emfysem.
Område(r)Pulmonologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeJ43
ICD-9-kode492
ICPC-2R95
OMIM130700
DiseasesDB4190
MedlinePlusT3623
eMedicinemed/654 
MeSHD011656
MeSHC08.381.495.389.750

Lungeemfysem, ofte kalt emfysem, er en kronisk lungesykdom der mange av skilleveggene i lungen mellom blod og luft er ødelagt, slik at det totale arealet mellom blod og luft er betydelig redusert. Sykdommen er oftest forårsaket av giftige gasser eller røyking, men også arvelige faktorer som α₁-antitrypsinmangel. Lungeemfysem karakteriseres også ved at pasienten mister en del av lungenes elastiske evne. På grunn av redusert areal mellom luft og blod i lungene får pasientene lavt oksygenopptak, med lite oksygen bundet til hemoglobinet i de røde blodlegemene. Dette hemoglobinet har en mer blålig farge enn friskt rødt oksygenholdig hemoglobin. Pasientene har derfor blålige lepper og negler og de blir fort slitne og andpustne ved minimale fysiske anstrengelser. Emfysem er en hyppig tilstand, og den forekommer hos 10-20% av voksne personer.[1]

Pasienter med emfysem er vanligvis røykere og tilstanden forverrer seg med økende alder, siden skilleveggene i lungene ikke blir dannet på nytt. Røykeslutt er en effektiv måte å stoppe forverring av sykdommen på.

KOLS, (kronisk obstruktiv lungesykdom), er en samlediagnose for emfysem, astma og kronisk bronkitt siden pasienten gjerne har mer eller mindre av alle disse tre diagnosene. Det er stadig mer vanlig å si at pasienten har KOLS i stedet for å beskrive to eller tre av underdiagnosene.

Det kan være aktuelt å gi disse pasientene oksygen. Dersom pasienten røyker, vil eksplosjonsfaren med oksygen i boligen være for stor, slik at pasienter som røyker oftest ikke får slik behandling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «KOLS». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 8. mars 2010. Besøkt 12. september 2007.