Mel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For mannsnavnet, se Mel (navn)
Hvetemel

Mel (eller mjøl) er en ingrediens benyttet i matlaging, spesielt brødbaking.

De vanligste meltypene lages av korn, og de vanligste korntypene til mel er: hvete, rug, havre, bygg.

Mel malt av korn brukes til baking av brød, kaker, andre bakevarer og i annen matlaging. Mel av noen kornsorter brukes også til grøt- og vellinglignende retter. Andre stivelsesholdige vekster, vanligvis rotknoller, brukes også til å lage mel av, som for eksempel poteter og yams. Man kan også lage mel av ris, mais, nøtter og fisk (fiskemel).

Typer[rediger | rediger kilde]

Det er tre hovedtyper av mel fra korn: Siktet, sammalt mel og helkorn. I siktet mel benytter man bare kjernen av kornet, i fint eller grovt sammalt mel brukes kjernen og skallet. Helkorn består også av hele kornet med skall, men der er kornene enten bare delvis knust eller ikke i det hele tatt.

Idealmel[rediger | rediger kilde]

Idealmel er en type mel som er forholdsvis lite kjent i Norge. På engelsk kalles melet for Instant flour. Til forskjell fra annet mel klumper ikke idealmelet seg så lett, og det løser seg fort opp i vann. I baking er ikke idealmel forskjellig fra andre meltyper. Men i formkake-deig og i gjær-deiger trenger det noe mer væske. Idealmel finnes normalt ikke i vanlige norske dagligvarebutikker.