Filistere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart av sørlige Levanten, rundt 800 f.Kr. med vekt på kongedømmene Judea og Israel, og de rikene som lå rundt. Filisteres rike var bystater ute ved kysten, omtrent dagens Gazastripen (til venstre).

Filistere (hebraisk: פְלִשְׁתִּים‎, p'lishtim) var et folk som i Midtøstens jernalder bodde ved Middelhavet på sørkysten av Kanaan, og i senere tider har dette området blitt referert til som Filistia og dekket omtrent det samme området som dagens Gazastripen.

Filisternes opprinnelse har blitt debattert av forskerne. Det er ikke nok informasjon om filisternes opprinnelige språk til å relatere det til noe annet språk. Bibelen og relatert tradisjon har differensiert de opprinnelige filisterne i tiden til Abraham som ble kalt for avvittere og senere ble erobret av kaftorene som erstattet dem. Det er teoretisert at de senere filisterne hadde sine opprinnelse fra «havfolkene» som er like mystiske i sitt opphav.

Moderne arkeologi har også antydet en tidlig kulturell forbindelse med mykensk kultur i oldtidens Hellas.[1]

Selv om filisterne adopterte den lokale kanaanittiske kulturen og språket før de etterlot noen skreven tekst (og senere adopterte arameisk språk), har en indoeuropeisk opprinnelse blitt foreslått for de håndfull av kjente filistiske ord som har overlevd som lånord i hebraisk.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Etymologien av ordet inn i norsk er fra senlatin Philistinus, fra sengresk Philistinoi (Phylistiim i Septuaginta, den greske gammeltestamentlige Bibelen), fra hebraisk P'lishtim, (Se «Første Samuelsbok» 17:26, 17:36; «Andre Samuelsbok» 1:20; «Dommernes bok» 14:3), «folket fra P'lesheth» («Philistia»); sammenlign med akkadisk Palastu, egyptisk Palusata; ordet er kanskje folket navn på dem selv.[2]

Bibelske forskere har ment å spore ordet til det semittiske rotordet p-l-sh (hebraisk: פלש‎) som betyr å dele, gå gjennom, å rulle inn, dekke eller invadere,[3] med en mulig betydning i dette navnet som «innvandrer» eller «invaderer».[4]

En annen teori, foreslått av Jacobsohn og støttet av andre, er at navnet er avledet fra det attesterte illyriske beliggenheten Palaeste, og innbyggerne på dette stedet ville ha blitt kalt Palaestīnī i henhold til normal grammatikalsk praksis.[5]

Betegnelse på selvgod person[rediger | rediger kilde]

I en ikke-historisk sammenheng refererer ordet «filister» generelt til en selvgod og intolerant person, en person som er styrt av materialisme og vanligvis forakter intellektuelle eller kunstneriske verdier,[6] uvitende om kunst og kultur og utøver streng moral (i negativ betydning) eller er uvitende i et visst område av kunnskap. Filister er med andre ord synonymt med en småskåren spissborger. Denne betydningen oppsto i tysk studentsjargong og henviste nedlatende til en «ikke-student».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ For en viktig typologisk studie, se Dothan, Trude Krakauer (1982): The Philistines and Their Material Culture. New Haven, Connecticut: Yale University Press. ISBN 0-300-02258-1.
  2. ^ Etymology Online
  3. ^ Jastrow, Marcus: A Dictionary of the Targumim, the Talmud Babli and Yerushalmi, and the Midrashic Literature. New York: Judaica Press, 1989., s. 1185
  4. ^ «plš» Arkivert 2. februar 2009 hos Wayback Machine.. The American Heritage Dictionary of the English Language: Fourth Edition: Appendix II Semitic Roots. 2000.
  5. ^ Bonfante, G.: «Who were the Philistines?», American Journal of Archaeology, Vol. 50, (1946), ss. 251-262.
  6. ^ «philistine», Merriam-Webster

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]