Vanlig løk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Vårløk)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vanlig løk
En hel og en oppkutta matløk
En hel og en oppkutta matløk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Allium cepa
L., 1753
Norsk(e) navn: løk,
vanlig løk,
matløk,
kepaløk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asparagales
Familie: løkfamilien
Underfamilie: Allioideae
Slekt: løkslekta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sentral-Asia

Vanlig løk, matløk eller kepaløk (Allium cepa) er en art i løkfamilien. Det fins flere ulike varianter av arten, bl.a. gul løk, rødløk og ekstra småvokst sølvløk. Også vårløk kan assosieres med vanlig løk. Sistnevnte er løk som avbrytes tidlig i vekstfasen.

Løk kommer opprinnelig fra Sentral-Asia, hvor den fortsatt vokser vilt. Kineserne dyrket løk allerede for 3000 år siden, og i de egyptiske pyramidene har man funnet bilder av løk. Romerne tok løken med seg til Nord-Europa, og spanjolene tok den til Amerika.

Løk er en mye brukt ingrediens i matlaging, og inneholder en rekke antioksidanter, proteiner og flavonoider. Den inneholder dessuten cystein, som i seg selv inneholder svovel-innholdende aminosyre og er årsaken til at løk svir i øynene når løkcellene skades (kuttes). Cysteinet blir omdannet til en svovelholdig gass som irriterer øynene. Hjernen svarer da med å øke produksjonen i tårekjertlene, for å tynne ut gassen.

Ved å bruke en genteknologi som kalles RNAi, har forskere ved Crop & Food Research i New Zealand endret egenskapene til knollen, gjennom å «skru av» genene som gjør at svovelforbindelsene i løken omdannes til den irriterende gassen.

Grønnsaker må etter innhøstning oppbevares riktig for at de skal holde seg. Bildet viser rødløk der den ene løken har blitt lagret i lys og begynt å spire.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) category:Onions – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.