Hopp til innhold

Sopot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sopot

Flagg

Våpen

LandPolens flagg Polen
VoivodskapPommerske voivodskap
StatusByfylke
Grunnlagt7. århundre
Postnummer81-701
Retningsnummer58
Areal17,31 km²
Befolkning32 962[1] (2021)
Bef.tetthet1 904,22 innb./km²
Nettside
Posisjonskart
Sopot ligger i Polen
Sopot
Sopot
Sopot (Polen)
Kart
Sopot
54°26′31″N 18°32′52″Ø

Sopot (kasjubisk Sopòtë, tysk Zoppot) er en by i nordlige Polen ved Gdańskbukten, mellom byene Gdańsk og Gdynia, med hvilke den danner storbyområdet Trippelbyen. Sopot er den minste distriktsnivåbyen i Polen.

Byen er et populært badested, og er kjent for sine mange spa- og turistanlegg, og for Europas lengste trebrygge (Molo). Byen er også kjent for sin Sopot International Song Festival, den største slike i Europa etter Eurovision Song Contest.

Bynavnet «Sopot» stammer fra et gammelslavisk ord som betyr «vannstrøm». Det ble for første gang nevnt som Sopoth i 1283 og som Sopot i 1291. Det tyske navnet Zoppot er en germanisering av det opprinnelige slaviske navnet. I mellomkrigstiden ble også flertallsformene Sopoty eller Copoty brukt til daglig.

Byen ble grunnlagt som en slavisk bosetning i det 7. århundre. Til å begynne med var den en utpost for handel både langs Wisła og byene nord for Østersjøen. Med tiden mistet den sin betydning og ble i det 10. århundre en fiskelandsby som etter hvert forfalt. Et århundre senere ble området igjen bosatt og to landsbyer ble opprettet innenfor områdene til dagens Sopot: Stawowie og Gręzowo, som for første gang ble nevnt i 1186. En annen landsby som utgjør dagens Sopot, Świemirowo, ble først nevnt i 1212 i et dokument av hertugen Mściwój I. Landsbyen Sopot, som senere ville gi navn til hele byen, ble for første gang nevnt i 1283 som en fiskerlandsby og ble overgitt til cistercienserordenen. Frem til 1316 kjøpte abbediet alle landsbyene i området. I 1466 ble området gjeninnlemmet i det polske kongeriket.

Under den polske suksesjonskrigen ble landsbyen brent ned og plyndret av russiske tropper i 1734. I 1757 og 1758 ble mesteparten av godsruinene kjøpt opp av den pommerske adelsfamilien Przebendowski. Sopot ble annektert av Kongeriket Preussen i 1772 etter Polens første deling. 8. oktober 1901 fikk byen tildelt byrettigheter av den tyske keiser Vilhelm II. Etter Versaillestraktaten av 1919 ble Sopot del av Fristaden Danzig.

I de første dagene av andre verdenskrig ble byen annektert av Tyskland og mesteparten av polakkene, kasjuberne og jødene i byen ble fengslet eller fordrevet. Den røde armé inntok byen 23. mars 1945, og ødela nesten 10 % av dens bygninger. Som følge av Potsdam-konferansen ble Sopot del av den nyoppståtte polske staten. Mesteparten av den tyske befolkningen som hadde blitt igjen i byen etter evakueringen før Den røde armés inntreden ble snart utvist, mens byen ble befolket av forviste polakker fra de østlige polske områdene annektert av Sovjetunionen.

Vennskapsbyer

[rediger | rediger kilde]

Ashkelon, Frankenthal, Karlshamn, Næstved, Peterhof, Ratzeburg, Southend on Sea, Zakopane

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]