Handelsmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En handelsmann er en næringsdrivende person som driver med varehandel. En handelsbedrift driver også med varehandel, men har en driftsform som krever en annen organisering. De to bedriftstypene utfører det samme, men ordet handelsmann indikerer at det er en liten bedrift.

Handel er en tradisjonsrik næring som som har forskjellige funksjoner. Mest typisk deles handelsnæringen generelt sett inn i grosserervirksomhet og detaljhandel, men også i bransjekategorier som dagligvarehandel, manufakturhandel, byggevare- og møbelhandel, jernvarehandel og handel med industriprodukter.

Handelsbedrifter kan drives som uavhengig virksomhet eller basert på kontrakt med en eller flere vareleverandører. De kan da ha funksjon som agenturforretning som innebærer ensidige eller gjensidige forpliktelser i forhold til leverandørene.

Dagligvarehandel[rediger | rediger kilde]

Dagligvarehandel er butikker som fører et utvalg av produkter til husholdninger med hovedvekt på matvarer. Disse er i dag vanligvis av en viss størrelse med lokalisering slik at de er tilgjengelige med bil. For femti år siden var det vanligere å bære varene fra kjøpmannen, og det var et betydelig antall butikker som var lokalisert i mindre bebyggelser og boområder. Bilismens utbredelse fra rundt 1950-1970 og videre fremover har bidradd til endringer i boligbygging og handel.

Manufakturhandel[rediger | rediger kilde]

Manufakturhandel er levering av bekledningsprodukter. Slike butikker er ofte spesialisert på herreklær, kvinneklær, ungdomsklær og barneklær. I tillegg er skobutikker en separat bransje som også kan føre herre- eller damesko. Disse butikkene er vanligvis lokalisert i bymessige handlestrøk, kjøpesentra og steder med mye mennesker.

Byggevare- og møbelhandel[rediger | rediger kilde]

Levering av byggevarer, møbler, innredningsprodukter og andre brukerprodukter skjer på tilsvarende måte fra forskjellige typer bransjebutikker. Disse er ikke nødvendigvis sterkt avhengige av sentral beliggenhet eller lett tilgjengelighet fordi kundene i større grad beveger seg ved slike kjøp. Likevel er det tendenser til at kjøpesentra også får en økende betydning for slike produkter.

Jernvarehandel[rediger | rediger kilde]

Jernvarehandel er butikker som selger produkter i et utvalg orientert rundt jernvarer og verktøy. Disse er (kan være) sterkt orientert mot både privatkunder og næringslivskunder. Jernvarebutikker dekker vanligvis et større geografisk område avhengig av hva kundene finner akseptabelt i forhold til de forskjellige produktene de skal kjøpe.

Industrivarehandel[rediger | rediger kilde]

Handel med industrivarer omfatter alle typer produkter som industri og eventuelt andre næringsbedrifter trenger. I tillegg til anleggs- og maskinprodukter kan det gjelde kontorprodukter og andre innretninger. Handel med industrivarer og andre bedriftsmarkedsprodukter skjer på mange måter avhengig av produkttypen.

Se også[rediger | rediger kilde]