Arbeidsgiverforeningen Spekter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arbeidsgiverforeningen Spekter
Hovedkontoret til Spekter i Oslo.
Foto:Brage Aronsen
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer871281602
Stiftet20. februar 1995
LandNorge
HovedkontorOslo
OpprinnelseNorges arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning
StyrelederBernt Reitan Jenssen (18. juni 2020)[1]
VirkeområdeNorge
Nettstedspekter.no

Arbeidsgiverforeningen Spekter (tidligere Norges arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning) ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter. 6. juni 2007 ble navnet endret til Arbeidsgiverforeningen Spekter. I dag er Spekter åpen for alle bedrifter som ønsker medlemskap.

Arbeidsgiverforeningen Spekter er Norges tredje største arbeidsgiverforening (etter Næringslivets Hovedorganisasjon og KS).

Som en av hovedorganisasjonene i norsk arbeidsliv er Spekter en aktiv deltaker i trepartssamarbeidet mellom arbeidslivets parter og Regjeringen. Spekter skiller seg ut med en forhandlingsmodell der lønnsdannelse og avtaleutvikling i størst mulig grad knyttes til den enkelte bedrift. Spekter representerer alle de statlige helseforetakene og har høy organisering innenfor områder som transport/logistikk og kultur.

Medlemsvirksomheter[rediger | rediger kilde]

Noen av de største og mest kjente medlemsvirksomhetene:

Det som særlig skiller Spekter fra de andre store arbeidsgiverforeningene, er at antallet medlemmer er relativt lavt. Med relativt få og store medlemmer blir Spekters produkter, forhandlingssystem og service i stor grad bygget på «skreddersøm» og direkte kontakt med medlemmene. Spekters forhandlingsmodell legger derfor vekt på at lønnsdannelsen og tariffavtalene i størst mulig grad skal knyttes til den enkelte virksomhet.

Administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter er Anne-Kari Bratten. Styreleder er Herlof Nilssen, som tok over etter Dag Mejdell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]