Arbeidsgiverforeningen Spekter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeidsgiverforeningen Spekter
TypeForening
Org.nummer871 281 602
Stiftet20. februar 1995
LandNorge
HovedkontorOslo (Sørkedalsveien 6)
OpprinnelseNorges arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning
Adm.dir.Anne-Kari Bratten[1]
StyrelederBernt Reitan Jenssen (18. juni 2020)[2]
VirkeområdeNorge
Nettstedhttps://spekter.no/
Hovedkontoret til Spekter i Oslo.

Arbeidsgiverforeningen Spekter (tidligere Norges arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning) ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter. 6. juni 2007 ble navnet endret til Arbeidsgiverforeningen Spekter. I dag er Spekter åpen for alle bedrifter som ønsker medlemskap.

Spekter har medlemsvirksomheter med til sammen rundt 200 000 ansatte. Dette gjør Arbeidsgiverforeningen Spekter til Norges tredje største arbeidsgiverforening (etter Næringslivets Hovedorganisasjon og KS).

Som en av hovedorganisasjonene i norsk arbeidsliv er Spekter en aktiv deltaker i trepartssamarbeidet mellom arbeidslivets parter og Regjeringen. Spekter skiller seg ut med en forhandlingsmodell der lønnsdannelse og avtaleutvikling i størst mulig grad knyttes til den enkelte bedrift. Spekter representerer alle de statlige helseforetakene og har høy organisering innenfor områder som transport/logistikk og kultur.

Medlemsvirksomheter[rediger | rediger kilde]

Noen av de største og mest kjente medlemsvirksomhetene:

Det som særlig skiller Spekter fra de andre store arbeidsgiverforeningene, er at antallet medlemmer er relativt lavt. Med relativt få og store medlemmer blir Spekters produkter, forhandlingssystem og service i stor grad bygget på «skreddersøm» og direkte kontakt med medlemmene. Spekters forhandlingsmodell legger derfor vekt på at lønnsdannelsen og tariffavtalene i størst mulig grad skal knyttes til den enkelte virksomhet.

Administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter er Anne-Kari Bratten. Styreleder er Herlof Nilssen, som tok over etter Dag Mejdell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]