Statnett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statnett
Statnett logo.svg
Statnett main office.jpg
Offisielt navnStatnett SF
Org.formStatsforetak
Org.nummer962 986 633
BransjeSentralnettoperatør
Etablert20. desember 1991[1]
Datterselskap(er) Statnett TransportRediger på Wikidata
HovedkontorOslo
LandNorge
Styreleder Per Hjort
Adm. dir. Auke Lont (20092021)Rediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted (no) · Offisielt nettsted (en)

Statnett SF er et norsk statsforetak med ansvar for å utvikle, eie og drive det sentrale elektrisitetsnettet – inklusive kabler og ledninger til andre land. Statnett eier nesten hele sentralnettet i Norge, og sørger for overføring av elektrisk kraft til hele landet, og at det til enhver tid er balanse mellom forbruk og kraftproduksjon.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Staten, ved Olje- og energidepartementet, eier Statnett. Eierskapet utøves av olje- og energiministeren, som utgjør selskapets øverste organ i foretaksmøtet. Foretaksmøtet velger et styre med seks eieroppnevnte representanter og tre representanter valgt av de ansatte.

Statnett har konsesjon for utøvelse av systemansvaret i kraftsystemet i Norge, der oppgaver og ansvar forbundet med dette er regulert gjennom forskrift om systemansvaret i kraftsystemet.[2] Når Statnett som systemansvarlig fatter enkeltvedtak, utøver Statnett offentlig myndighet. Denne virksomheten er underlagt forvaltningsloven.[3]

Statnett har hovedkontor i Oslo og ca. 1 400 ansatte. Omkring halvparten av de ansatte jobber regionalt med oppgaver knyttet til utbygging, drift og vedlikehold av kraftnettet. Konsernsjef er Auke Lont fra Nederland.

Statnett er deleier i den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot sammen med nettselskapene i Danmark (Energinet.dk), Sverige (Svenska Kraftnät) og Finland (Fingrid).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Statnett SF har sin opprinnelse i den statlige forvaltningsbedriften Statskraftsverkene, som ble skilt ut fra Norges vassdrags- og elektrisitetsverk i 1986. Foretaket Statnett SF ble opprettet ved stortingsvedtak i 1991.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.proff.no, besøkt 26. januar 2018
  2. ^ [1]
  3. ^ statnett.no

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]