Statnett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statnett
Statnett logo.svg
Statnett main office.jpg
Org.formStatsforetak
Org.nummer962 986 633
BransjeSentralnettoperatør
Etablert20. desember 1991[1]
Eier(e) Olje- og energidepartementetRediger på Wikidata
Datterselskap Statnett TransportRediger på Wikidata
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Styreleder Jon Fredrik BaksaasRediger på Wikidata
Adm. dir. Auke Lont (20092021), Hilde Tonne (2021–)Rediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted (no) · Offisielt nettsted (en)

Statnett SF er et norsk statsforetak med ansvar for å utvikle, eie og drive det sentrale elektrisitetsnettet – inklusive kabler og ledninger til andre land. Statnett eier nesten hele sentralnettet i Norge, og sørger for overføring av elektrisk kraft til hele landet, og at det til enhver tid er balanse mellom forbruk og kraftproduksjon.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Staten, ved Olje- og energidepartementet, eier Statnett. Eierskapet utøves av olje- og energiministeren, som utgjør selskapets øverste organ i foretaksmøtet. Det er OED som utpeker de eiervalgte styremedlemmene i foretaksmøtet. Ansattvalgte og eventuelle varamedlemmer for disse velges av og blant de ansatte i foretaket etter regler som gjelder for dette etter foretaksloven.


Statnett har konsesjon for utøvelse av systemansvaret i kraftsystemet i Norge, der oppgaver og ansvar forbundet med dette er regulert gjennom forskrift om systemansvaret i kraftsystemet.[2] Når Statnett som systemansvarlig fatter enkeltvedtak, utøver Statnett offentlig myndighet. Denne virksomheten er underlagt forvaltningsloven.[3]

Statnett har hovedkontor i Oslo og ca. 1 400 ansatte. Omkring halvparten av de ansatte jobber regionalt med oppgaver knyttet til utbygging, drift og vedlikehold av kraftnettet. Konsernsjef er Hilde Tonne.[4]

Statnett er deleier i den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot sammen med nettselskapene i Danmark (Energinet.dk), Sverige (Svenska Kraftnät) og Finland (Fingrid).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Statnett SF har sin opprinnelse i den statlige forvaltningsbedriften Statskraftsverkene, som ble skilt ut fra Norges vassdrags- og elektrisitetsverk i 1986. Foretaket Statnett SF ble opprettet ved stortingsvedtak i 1991.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.proff.no, besøkt 26. januar 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Statnett: Systemansvaret
  3. ^ statnett.no: Systemansvaret
  4. ^ «Hilde Tonne appointed new CEO of Statnett» (engelsk). Statnett. 21. januar 2020. Arkivert fra originalen 15. desember 2021. Besøkt 6. april 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]