Statnett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statnett
Offisielt navnStatnett SF
Org.formStatsforetak
Org.nummer962986633
BransjeSentralnettoperatør
Etablert20. desember 1991[1]
Eier(e)Olje- og energidepartementet
DatterselskapStatnett Transport
Eierandel iNordLink
NorNed
Nord Pool
HovedkontorOslo[2]
LandNorge
StyrelederJon Fredrik Baksaas (ukjent), Nils Kristian Nakstad (2022)
Adm.dir.Hilde Tonne (15. mars 2021)
Antall ansatte 1 632[3] (2021)
Nettsted Offisielt nettsted (no) · Offisielt nettsted (en)

Statnett SF er et norsk statsforetak med ansvar for å utvikle, eie og drive det sentrale elektrisitetsnettet, inklusive kraftkabler til utlandet. Statnett eier nesten hele sentralnettet i Norge, og sørger for overføring av elektrisk kraft til hele landet, og at det til enhver tid er balanse mellom forbruk og kraftproduksjon.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Staten, ved Olje- og energidepartementet, eier Statnett. Eierskapet utøves av olje- og energiministeren, som utgjør selskapets øverste organ i foretaksmøtet. Det er OED som utpeker de eiervalgte styremedlemmene i foretaksmøtet. Ansattvalgte og eventuelle varamedlemmer for disse velges av og blant de ansatte i foretaket etter regler som gjelder for dette etter foretaksloven.

Statnett har konsesjon for utøvelse av systemansvaret i kraftsystemet i Norge, der oppgaver og ansvar forbundet med dette er regulert gjennom forskrift om systemansvaret i kraftsystemet.[4] Når Statnett som systemansvarlig fatter enkeltvedtak, utøver Statnett offentlig myndighet. Denne virksomheten er underlagt forvaltningsloven.[5]

Statnett har hovedkontor i Oslo og ca. 1 400 ansatte. Omkring halvparten av de ansatte jobber regionalt med oppgaver knyttet til utbygging, drift og vedlikehold av kraftnettet. Konsernsjef er Hilde Tonne.[6]

Statnett er deleier i den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot sammen med nettselskapene i Danmark (Energinet.dk), Sverige (Svenska Kraftnät) og Finland (Fingrid).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Statnett SF har sin opprinnelse i den statlige forvaltningsbedriften Statskraftsverkene, som ble skilt ut fra Norges vassdrags- og elektrisitetsverk i 1986. Foretaket Statnett SF ble opprettet ved stortingsvedtak i 1991.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.proff.no, besøkt 26. januar 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GRID-ID grid.426528.f[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ https://www.nrk.no/vestland/statnett-har-nesten-tredobla-talet-pa-tilsette-1.15836938.
  4. ^ Statnett: Systemansvaret
  5. ^ statnett.no: Systemansvaret
  6. ^ «Hilde Tonne appointed new CEO of Statnett» (engelsk). Statnett. 21. januar 2020. Arkivert fra originalen 15. desember 2021. Besøkt 6. april 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]