KS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KS
Kommunenes hus i Oslo (2005)
Offisielt navnKommunenes Sentralforbund, KS Kommunesektorens organisasjon (2004–)
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971032146
Stiftet1972
LandNorge
HovedkontorOslo
StyrelederGunn Marit Helgesen (2021)
Nettstedwww.ks.no

KS (inntil 2004 Kommunenes Sentralforbund) er kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge. KS organiserer alle landets kommuner og fylkeskommuner.

Leder av Landsstyret og Hovedstyret er fra 14. oktober 2021 Gunn Marit Helgesen (Høyre).[1] Hun ble formelt valgt som ny leder av KS 2. november 2021.[2]

Organisasjon og ansvarsområde[rediger | rediger kilde]

KS' øverste organ er Landstinget, som holdes hvert fjerde år. Delegatene til Landstinget er politisk valgt blant landets kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter[3]. Landstinget velger et landsstyre på 53 medlemmer og et hovedstyre på 15 medlemmer som leder virksomheten mellom landstingene. I tillegg til den politisk valgte ledelsen har KS et rådmannsutvalg som rådgivende organ sentralt og på fylkesnivå.

KS er kommunesektorens organisasjon og utviklingspartner. KS er landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon og forhandlingspart i lønnsoppgjørene. (Kommunale og interkommunale foretak har en egen organisasjon, Samfunnsbedriftene.)

KS har hovedkontor i Oslo og fylkeskontorer i hele landet. Fylkeskontorene er koordinert gjennom åtte regionkontorer. I tillegg er KS representert med eget kontor i Brussel.

I KS-konsernet inngår selskaper som yter faglig bistand til medlemmene, så som konsulenttjenester, konferansetjenester og kursvirksomhet. Ukeavisen Kommunal Rapport, KF (tidligere Kommuneforlaget) hører også til i KS-konsernet.

KS tildeler KS-medalje til kommunalt folkevalgte og ansatte med minst 24/25 års fartstid.

Historie[rediger | rediger kilde]

 • I 1903 ble Norges byforbund etablert som en løs sammenslutning av en del norske bykommuner, med bymøter hvert tredje år.
 • I 1916 skifta organisasjonen navn til Kommunalt Sentralbyrå, og et fast sekretariat ble oppretta i Kristiania.
 • Landkommunene danna organisasjonen Norges Herredsforbund i 1923.
 • I 1942 ble de to forbunda, Byforbundet og Herredsforbundet, tvangssammenslått i regi av NS-styret og med Ole Vries Hassel som ny leder. Organisasjonen het fra oktober 1944 til 8. mai 1945 Norges Kommunesamband.
 • I 1946 ble det oppretta et felles sekretariat etter at de to forbunda i 1945 ble delt i Byforbundet og Herredsforbundet; sekretariatet het Kommunalt Sentralbyrå.
 • I 1948 ble forhandlingsorganisasjonen oppretta, først for kommuner og interkommunale verk. Etter hvert ble også interkommunale bedrifter som kraftlag, sykehus, skoler og pleiehjem invitert som medlemmer.
 • I 1972 ble Byforbundet og Herredsforbundet formelt sammenslått under navnet Norske Kommuners Sentralforbund, med Forhandlingsorganisasjonen som en avdeling
 • I 1988 endra organisasjonen navn til Kommunenes Sentralforbund.
 • I 2004 endra organisasjonen det offisielle navnet til KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon)

Direktører[rediger | rediger kilde]

Styreledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Styreleder Gunn Marit Helgesen». KS (norsk). 14. oktober 2021. Besøkt 4. november 2021. «Gunn Marit Helgesen overtok som styreleder i KS 14. oktober 2021, da Bjørn Arild Gram ble utnevnt til kommunalminister i den nye regjeringen.» 
 2. ^ a b Løkkebø, Lars (1. november 2021). «(+) Gunn Marit Helgesen blir ny leder i KS». Telemarksavisa (norsk). Besøkt 4. november 2021. «Gunn Marit Helgesen blir tirsdag valgt som ny leder i KS. En posisjon hun har hatt i åtte år tidligere, men måtte forlate for to år siden. Sven Tore Løkslid har bekreftet at han ikke stiller som motkandidat.» 
 3. ^ a b «Landstinget 2020». KS (norsk). Besøkt 19. august 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]