Idol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen omfatter det generelle begrepet idol. For TV-programmet som ble sendt på TV 2 fra 2003, se Idol (TV-program)
Stereofotografi fra 1903 av et gammelt javanesisk idol, en hellig gudestatue.
Dansen rundt gullkalven av Nicolas Poussin henspiller på fortellinga i Det gamle testamentet der israelfolket i sin ørkenvandring begynte å tilbe et idol som en avgud da Moses var fraværende.

Idol (til norsk fra latin, via gresk, «bilde, syn»)[1] er et gudebilde som dyrkes som en avgud. Idol kan i overført betydning også bety et menneske som noen, særlig ungdom, forguder eller beundrer høyt, eller som er et ideal eller en favoritt, for eksempel en film- eller popstjerne. I religionshistorien omfatter begrepet idol særlig gjenstander eller bilder som representerer en guddom fra såkalte primitive religioner.

Ordet idol kommer via engelsk idol og fransk idole fra det latinske idolum som betyr «bilde» eller «avgudsbilde». Idolum er igjen lånt fra gresk eidelon (εἴδωλον), «bilde», som er avledet av eidos (εἷδος), det vil si «utseende» eller «skikkelse».[2]

Idolatri[rediger | rediger kilde]

Både jødedommen, kristendommen og islam advarer mot idolatri eller bildedyrkelse, det vil si at en tilber avbildninger av guddomen eller naturen som om de var like hellige som skaperen eller skaperverket selv. Den fullstendige versjonen av det andre av De ti bud i Det gamle testamentet sier dette om bilder: «Du skal ikke lage deg noe gudebilde, eller noe slags bilde av det som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden.» For å unngå avgudsdyrkelse var det derfor i lang tid vanlig med bildeforbud i kristendommen. Dette førte til harde stridigheter og blant annet den såkalte ikonoklasmen mot bilder i bysantinsk kirkekunst på 700- og 800-tallet.

I dag er det fremdeles et utbredt bildeforbud i islam. Dette ble særlig kjent i Vesten etter de voldsomme konfliktene som oppstod da tolv danske karikaturtegninger av profeten Muhammed ble offentliggjort i 2005 og 2006.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «idol», Bokmålsordboka
  2. ^ «idol (n.)», Online Etymology Dictionary