Antiokos VIII Grypos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antiokos VIII Grypos
Konge av av Selevkideriket
FødtUkjent
Ukjent
Død96 f.Kr.
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Seleucid ruler Rediger på Wikidata
Ektefelle1) Tryfaena
2) Kleopatra Selene V
FarDemetrios II av Syria[1]
MorKleopatra Thea
SøskenAntiokos IX Cyzicenus
Selevkos V Filometor
Antiokos VI Dionysus
BarnSelevkos VI Epifanes
Antiokos XI Epifanes
Filip I Filadelfos
Demetrios III Eukairos
Antiokos XII Dionysos
Laodike VII Thea
NasjonalitetSelevkide-riket
Regjeringstid114–96 f.Kr.

Antiokos VIII Grypos (død 96 f.Kr.) var konge av det hellenistiske Selevkideriket i tiden 125 til 96 f.Kr. Han var sønn av Demetrios II Nikator og Kleopatra Thea. Hans tilnavn Grypos betydde «ørnenese», men han ble også kalt for Epifanes, Kallinikos og Filometor.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I 125 f.Kr. ble Demetrios II Nikator beseiret av en opprører ved navn Aleksander II Zabinas. Selevkos V Filometor etterfulgte sin far, men ble drept av sin mor Kleopatra Thea. Antiokos VIII Grypos ble kronet i 125 f.Kr. mens han var tenåring og mor og sønn besluttet å styre sammen. I 123 f.Kr. beseiret Antiokos usurpatoren Aleksander II Zabinas og fikk ham henrettet og det samme året ble han gift med Tryfaena, datter av Ptolemaios VIII Fyskon av Egypt. I 121 f.Kr. forsøkte hans mor å drepe ham med forgiftet vin, men han var mistenksom og tvang henne selv til å drikke av koppen, med forutsigbart resultat.[2] Denne fortellingen kan ha vært inspirert av det faktum at han var interessert i toksikologi (lære om gifter); en del dikt om giftige urter som er sitert av den berømte antikke legen Galenos er antatt å ha vært skrevet av ham.

Mynt av Antiokos VIII Grypos. Motsatt side: guden Sandas som står på løve med horn i hans likbål omgitt av en ørn.

Enten han selv eller hans halvbror (og fetter) og rival Antiokos IX Kyzikenos er sannsynligvis identisk med den ettårige barneherskeren Antiokos Epiphanes som ble kronet av Kleopatra Thea etter at Antiokos VII Sidetes var død i 129 f.Kr., men før Demetrios II Nikator kom tilbake til Antiokia. Dette barnet Antiokos Epiphanes, som er kjent fra navn på mynter, ble avsatt — men ikke drept — da Demetrios II tok tronen på nytt 129 f.Kr.

I 115 f.Kr. gjorde hans halvbror Antiokos IX Kyzikenos opprør. Han var også sønn av Kleopatra Thea fra hennes ekteskap med Antiokos VII Sidetes. Kyzikenos fikk seg en hær da han giftet seg med Kleopatra IV av Egypt etter at hennes ektemann og bror Ptolemaios IX Lathyros hadde skilt seg fra henne. Kyzikenos klarte å okkupere den sørlige delen av Syria og tok hovedstaden Antiokia i 113 f.Kr., men Antiokos VIII Grypos klarte å beholde kontrollen over Kilikia. Derimot klarte han ikke å forhindre at pirater fra dette området herjet i Middelhavet og forstyrret den kommersielle skipstrafikken, inkludert den romerske. I 112 f.Kr. seiret Grypos over sine motstandere, og Antiokia ble gjenerobret. Kleopatra IV ble tatt til fange og drept på dramatisk vis i tempelet til Dafne utenfor byen på ordre av Grypos' hustru Tryfaena. Antiokia ble gjenerobret Kyzikenos i 111/110 f.Kr., men allerede året etter gikk byen tapt for ham.[2]

Begge herskerne søkte støtte i Egypt: Grypos allierte seg med Ptolemaios X Aleksander mens Antiokos IX Kyzikenos ble støttet av Ptolemaios IX Lathyros.

Antiokos VIII Grypos og Ptolemaios IX Lathyros ga sin støtte til samaritanene mot den hasmoneiske konge Johannes Hyrkanos i Judea. Romerne blandet seg inn på jødenes side og mot samaritanene. I 104 f.Kr. angrep den romerske hærføreren Marcus Antonius piratene fra Kilikia.[2]

I 103 f.Kr. giftet Antiokos VIII Grypos seg med Kleopatra V Selene, søster av avdøde Kleopatra IV. Da han sommeren 96 f.Kr. døde av naturlige årsaker, ble borgerkrigen avsluttet, noe som ble understreket av Kleopatra V Selene giftet seg med Antiokos IX Kyzikenos. Imidlertid fortsetter hans sønn Selevkos VI Epifanes sin fars styre.

Personlighet[rediger | rediger kilde]

Til tross for sine politiske mangler, var Grypos en populær konge. Hans ikke tiltalende og dovne framtoning på mynter (noe som var en vanlig framstilling av selevkideherskere), sammen med fortellinger om hans overdådige fester, har fremmet en antagelse i ettertiden at hans dynasti var degenerert og dekadent. Det var imidlertid en bevisst framstilling, en påkalling av den hellenistiske ideen om tryphé, det gode liv,[3] som de siste selevkideherskerne strebet etter å bli assosiert med, noe som sto i kontrast til de utmattede borgerkrigene og stridighetene som vanskeliggjorde deres kongedømmer.

En fortelling om hans overdådig fester hevdet at han sendte mat hjem med gestene som deltok i selskapene, komplett med en kamel som fraktedyr, foruten også med en ledsager som kunne bære gjesten. Utgiftene til dette bidro bestemt til å overanstrenge statskassen.[4]

Familie[rediger | rediger kilde]

Grypos giftet seg med den ptolemeiske prinsessen Tryfaena. Kyzikenos' hustru Kleopatra IV av Egypt var en halvsøster av Tryfaena. Etter at Tryfaena beordret Kleopatra IV drept, ble hun selv drept av Kyzikenos i en hevnakt. De to halvbrødrene delte Syria mellom seg fram til Grypos døde i 96 f.Kr.

Hele fem av Grypos' sønner ble senere konger:

Det bidro til fortsatt borgerkrig og uro i riket som til sist bidro til at selevkidedynastiet ble avsluttet.

Grypos hadde også minst en datter, Laodike VII Thea, som ble gift med Mithridates I Kallinikos av Kommagene som en del av en avtale med Mithridates' far Sames II Theosebes Dikaios for å sikre freden mellom Kommagene og Selevkideriket. Laodike og Mithridates' sønn var Antiokos I Theos av Kommagene, som da var barnebarnet til Grypos.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Antiokos i ''Reallexikon des classischen Alterthums für Gymnasien''[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c «Antiochus VIII Grypus» Arkivert 11. oktober 2013 hos Wayback Machine., Livius.org
  3. ^ Ager, Sheila (2006): «The Power of Excess: Royal Incest and the Ptolemaic Dynasty» i: Anthropologica (kanadiske antropologiske samfunn) 48 (2): 165–186.
  4. ^ Athenaios: The Deipnosophists, bok 5, sidene 210-222

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Antiokos VI Dionysos 
Selevkid-dynastiet
med Kleopatra Thea (126–123 f.Kr.)

Etterfølger:
 Selevkos VI Epifanes