Antiokos XII Dionysos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antiokos XII Dionysos
Konge av av Selevkideriket
FødtUkjent
Død84 f.Kr.
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Seleucid ruler (87 f.Kr. – 82 f.Kr.) Rediger på Wikidata
EktefelleUkjent]
FarAntiokos VIII Grypus[1]
MorTryfaena
SøskenFilip I Filadelfus
Selevkos VI Epifanes
Antiokos XI Epifanes
Demetrios III av Syria
Laodice VII Thea
NasjonalitetSelevkide-riket
Regjeringstid87–84 f.Kr.

Antiokos XII Dionysos (født ukjent - død 84 f.Kr.) var en av de siste kongene av det fragmenterte hellenistiske Selevkideriket. Han var sønn av Antiokos VIII Grypos og hans ptolemeiske hustru Tryfaena.

Han var den yngste sønnen til Antiokos VIII Grypos, og hans eldre brødre var følgende: Selevkos VI Epifanes, Antiokos XI Epifanes, Filip I Filadelfos, og Demetrios III Eukairos. Antiokos XII grep kontrollen over byen Damaskus da hans bror Demetrios III ble tatt til fange av parterne. Tre år senere invaderte han Judea, men drept i kamp mot nabateerne.

Liv[rediger | rediger kilde]

Antiokos XII Dionysos etterfulgte sin bror Demetrios III Eukairos som separatisthersker i de sørlige delene av Syria (som var det gjenværende området av Selevkideriket), hovedsakelig Damaskus og byens nærmeste omgivelser.

Antiokos XII fikk innledningsvis militær støtte fra Egypt og var den siste selevkidehersker med en viss militært omdømme, selv om det var av lokal skala. Han gjorde flere angrep inn i området til de jødiske hasmoneiske kongene, og forsøkte å begrense framveksten til de arabiske nabateere. I et slag med disse var i begynnelsen preget av krigslykke, men så ble den unge kongen fanget i en håndgemeng og drept. Ved hans død flyktet den syriske hæren og i stor grad omkom i ørkenen. Kort tid etter erobret nabateerne Damaskus.

I tillegg til sitt tilnavn Dionysos, ble han også kalt for Epifanes, Filopator og Kallinikos. De betydde henholdsvis «Gud», «manifest», «elsker sin far» og «store seierherre». De siste selevkideherskerne brukte ofte flere skrytende epiteter på sine mynter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Q24972634[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Demetrios III Eukairos 
Selevkidekonge
Etterfølger:
 Tigranes I av Armenia