Aleksander I Balas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aleksander II Zabinas
Konge av av Selevkideriket
Alexander Balas.jpg
FødtUkjent
Smyrna
Død146 f.Kr.
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Embete
  • Seleucid ruler (150 f.Kr. – 146 f.Kr.) Rediger på Wikidata
Ektefelle Kleopatra TheaRediger på Wikidata
Far Antiokos IV EpifanesRediger på Wikidata
Mor Laodice IVRediger på Wikidata
Søsken Nysa, Antiokos V Eupator, Laodice VIRediger på Wikidata
Barn Antiokos VI Dionysos
Aleksander II Zabinas (påstått)
Nasjonalitet Selevkide-riketRediger på Wikidata
Annet navnἈλέξανδρoς Bάλας
Regjeringstid

Aleksander I Balas (gresk: Ἀλέξανδρoς Bάλας; Belas (fra Bel, semittisk for «herre»); født ukjent - død 146 f.Kr.) var en motkonge i det hellenistiske Selevkideriket i tiden 150–146 f.Kr. Hans motstander var Demetrios I Soter, den lovmessige kongen, og deretter dennes sønn Demetrios II Nikator.

Antatt bedrager[rediger | rediger kilde]

Mynt med dobbeltportrett sammen med Kleopatra Thea

Han var en innfødt fra Smyrna, og kom fra beskjedne kår, men utga seg for å være en sønn av Antiokos IV Epifanes og Laodike VI, og således en legitim arving til tronen av Selevkideriket. Sammen med sin søster Laodike VI, ble den unge Aleksander «oppdaget» av Herakleides, en tidligere minister av Antiokos IV og en bror av Timarkos, en usurpator i Media som hadde blitt henrettet av den regjerende kong Antiokos I Soter.[1]

Avhengig av Egypt[rediger | rediger kilde]

Aleksanders krav ble anerkjent av det romerske senatet, kong Ptolemaios VI Filometor i Egypt og andre som hadde egne motiver for å skape uro i Selevkideriket. Blant annet fikk han støtte fra hasmoneiske lederen i Judea, Johannes Hyrkanos i bytte for anerkjennelse, og jødiske soldater spilte en rolle under borgerkrigen i Selevkideriket.[2]

Han giftet seg med Kleopatra Thea, et medlem av ptolemeerdynastiet i Egypt. I begynnelsen var han ikke suksessfull, men klarte til sist å beseire Demetrios I Soter i 150 f.Kr. Johannes Hyrkanos beseiret samtidig Demetrios' hærfører Apollonios.

Da han ble herre over hele riket er det sagt han henga seg til et liv med skjørlevnet. Hva enn sannheten er bak dette, var den unge kongen avhengig av støtte fra Egypt og preget til og med mynter med de karakteristiske trekkene til kong Ptolemaios I Soter.

Beseiret[rediger | rediger kilde]

Demetrios I Soters sønn Demetrios II Nikator profitterte på muligheten til å gjenvinne tronen. Aleksanders svigerfar, Ptolemaios VI Filometor, byttet side og støttet Demetrios II, og Aleksander ble beseiret i slaget ved Antiokia i 145 f.Kr. (tidvis også kalt for slaget ved Oenoparus) av de felles styrkene til Demetrios II og Ptolemaios VI. Selv om de sistnevnte vant seieren og tvang Aleksander på flukt, ble Ptolemaios VI dødelig såret i slaget.

Aleksander I Balas flyktet sørover og søkte tilflukt hos en fyrste hos nabateere sør for Judea, men denne fyrsten ønsket å holde seg inne med Egypt, hogde hode av ham og sendte det til Ptolemaios VI som da allerede var død fra sine sår. I Syria giftet Demetrios II Nikator seg med Aleksanders hustru Kleopatra Thea i 148 f.Kr. og overtok tronen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, Philip Peter (1867): «Alexander Balas» Arkivert 6. juni 2011 hos Wayback Machine. i: William Smith: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston: Little, Brown and Company. s. 114–115.
  2. ^ «Alexander I Balas», Livius.org

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Demetrios I Soter 
Selevkid-dynastiet
Etterfølger:
 Demetrios II Nikator
og Antiokos VI Dionysos 
Forgjenger:
Demetrius I
Selevkidhersker Etterfølger:
Demetrius II