Antiokos XIII Asiatikos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antiokos XIII Asiatikos
Konge av av Selevkideriket
Antiochus XIII face.jpg
Født85 f.Kr.Rediger på Wikidata
Død64 f.Kr.Rediger på Wikidata
HomsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Embete
  • Seleucid ruler Rediger på Wikidata
Far Antiokos X EusebesRediger på Wikidata
Mor Kleopatra Selene IRediger på Wikidata
Søsken Kleopatra Berenike III, Demetrios III av Syria, Selevkos VII KybiosaktesRediger på Wikidata
Nasjonalitet Selevkide-riketRediger på Wikidata
Regjeringstid69–64 f.Kr.

Antiokos XIII Asiatikos (født 85 f.Kr, død 64 f.Kr.) var en av de siste kongene av det fragmenterte hellenistiske Selevkideriket. Han var sønn av Antiokos X Eusebes og hans ptolemeiske hustru Kleopatra Selene I. I tillegg til sitt tilnavn Asiatikos, ble han også kalt for Eusebes og Filopator.

Moren Kleopatra Selene I fungerte som regent for gutten etter hans far død en gang mellom 92 og 85 f.Kr. En del tid etter at kong Tigranes II av Armenia erobret Syria i 83 f.Kr. sendte hun sine to sønner (Antiokos XIII og Selevkos VII Kybiosaktes) til Roma. Årsaken var at hennes nevø Ptolemaios XI av Egypt var blitt myrdet i 80 f.Kr. og Kleopatra Selene I var den eneste lovmessige overlevende medlemmet av ptolemeerdynastiet i Egypt. Hun krevde kongedømmet i Egypt for sine nevnte sønner fra sitt fjerde ekteskap. Men folket i Alexandria valgte den illegitime Ptolemaios XII Auletes som den nye konge. Det romerske senatet avviste derfor de to brødrenes krav. De to brødrene synes å ha blitt værende i Roma til minst en gang mellom 75 og 73 f.Kr., og var da tiltalt som «konger av Syria».[1]

I 69 f.Kr. ble Kleopatra Selene I beleiret i Ptolemais av Tigranes I. Han tok henne til fange og henrettet henne i Seleukia ved Tigris.[2][3] Den romerske hærføreren Pompeius ble gitt oppgaven av å ta seg av Tigranes i 67 f.Kr. Da Pompeius invaderte Armenia året etter overga Tigranes I seg, da rundt 75 år gammel. Pompeius behandlet han som en alliert, lot han beholde Armenia, men ikke sine erobringer i Syria. Innbyggerne i Antiokia hyllet da Antiokos XIII Asiatikos som ny konge, og det romerske senatet ved Lucius Lucullus aksepterte hans forfremmelse som en klientkonge av Syria. Det varte dog ikke lenge. I 64 f.Kr. annekterte Pompeius Syria som en romersk provins og avsatte Antiokos XIII som deretter ble drept.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bevan, Edwyn R. (1902): The House of Seleucus, s. 263
  2. ^ Josefus: Ioudaike archaiologia (Jødisk forhistorie) 13.420
  3. ^ Strabon: Geographica 16, s. 749

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Green, Peter (1990): Alexander to Actium: The Historical Evolution of the Hellenistic Age, ss. 552, 553, 658, 659

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Tigranes II av Armenia 
Selevkid-dynastiet
Etterfølger:
 Filip II Filorhomaios